yamaha_tenere_duben




Paříž živě: Kawasaki + video

Rugby, památky, tradiční nákupy a umění - těmito aktivitami žije podzimní Paříž. Letos se k nim připojily také motocykly a světová výstava “Mondial du Deux Roues“, kde především japonské značky každoročně prezentují nové modely pro nadcházející sezónu.





Ve čtvrtek, den před oficiálním zahájením pařížské výstavy, představila japonská Kawasaki novinky pro rok 2008. Vrcholem prezentace bylo představení nové Kawasaki ZX-10R, která se z výšky snesla na piedestal před obecenstvo, aby se hned poté ztratila a vzápětí vrátila pod vedením jezdce WSBK Régise Laconiho. Odtučňovací kúra, nová technika a zcela nový radikální design s mohutným výfukem po straně a netradičně řešenými blinkry v zrcátkách, to je nová sportovní střela z Japonska. Předváděnému modelu samozřejmě nechybělo provedení v tradiční zelené.


Velice zajímavou záležitostí v tomto novém modelu by měl být nový systém zapalování, který neustále kontroluje předstih motocyklu, tak aby se zabránilo nečekaným špičkám ve výkonu např. při sklouznutí kola v zatáčce a následným nečekaným kopancům a vypoklonkování jezdce ze sedla. Vše by mělo vyhodnocovat několik senzorů, které kontrolují zároveň rychlost, polohu škrtících klapek, zařazenou rychlost a další důležité parametry. Na základě všech těchto hodnot řídící jednotka rozhodne a vyhodnotí danou situaci. Systém by měl být natolik inteligentní, že by neměl reagovat na planý poplach, lépe řečeno měl by vyhodnocovat krajní meze a případně nezasahovat pokud je daná akce chtěná. Oficiální materiál uvádí i dané modelové situace a chování motocyklu při nich, nicméně popis by dal na další tři strany technických líčení, což jistě není předmětem tohoto kratšího představení.

Oficiální materiál tradičně mlčí o výkonových parametrech a ani ze zákulisních diskuzí k nám tentokrát nic ohledně tohoto stroje neproniklo. Nicméně zajímavostí je rovněž nový systém vstřikování, který je rozdělen na dvě části. Za běžných podmínek pracuje jen nižší řada vstřikovacích trysek a druhá se přidává až při určitých otáčkách a otevření plynu.
Upraveny do oválného tvaru na místo kulatých byly rovněž vnitřní.

Zelená barva vévodila i u zcela nové žhavé novinky Kawasaki Ninja 250R pro náctileté jezdce. Svěží dospělý vzhled dvouválcové koncepce vycházející historicky z úspěšné GPZ 250 navazuje na tuto úspěšnou klasiku. Cílovým prostředím je město a dojíždění do školy, přesto nechybí plnohodnotná kapotáž. Výrobce slibuje výkon 32k při 11000 ot/min, což by měla být pro jezdce této kategorie docela slušná hodnota. Suchá hmotnost 151 kg by měla zajistit kromě dobré ovladatelnosti při sportovním vyžití i dostatečný potenciál a ovladatelnost při přesunech městskou aglomerací. Dostatečný dojezd by pak měla zajistit slušná 18l palivová nádrž.




Další novinkou ve výrobní řadě je VN2000 Classic. Tento velký cruiser dostál drobných změn a přidal tak celému motocyklu na majestátu. Ten kromě jiného podpoří např. vzadu montovaná 200 mm pneumatika, či upravená kaplička se zapalováním. Sekundární převod i nadále zajišťuje bezproblémový klínový řemen. Ve výrobním programu by měl být tento motocykl vyráběn v představeném ďábelsky černém provedení.



Jako poslední byla předvedena Kawasaki ZZR 1400 s inovovanou pohonou jednotkou, která pro příští sezónu splňuje normu Euro 3 a měla by se dále vyznačovat tišším chodem a lepšími parametry výkonu i průběhu.

Video: Paříž Kawasaki prezentace

(autor: Jarda, střih: Radek Žemlička)

Video si můžete stáhnout v lepší kvalitě zde (40 MB).

Informace o redaktorovi

Filip Tichý - (Odebírat články autora)
Lukáš Růžička - (Odebírat články autora)
Jiří Jevický - (Odebírat články autora)

Stáhněte si vybrané fotografie na pozadí vašeho PC

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist