journeyman_brezen




Jízda na motorce od 16 let – jakou vybrat?

Podle platné legislativy mohou na motocykl do objemu 125 ccm a výkonu 11 kW usednout řidiči starší 16 let, kteří jsou oprávněnými držiteli řidičského průkazu skupiny A1. Pokud nejste plnoletí, nebo se třeba poohlížíte po motocyklu pro svého potomka, se kterým si užijete bezstarostnou jízdu po jedné stopě, máte z čeho vybírat. Trh nabízí nespočet krásných strojů v dané kategorii kubatur, s nimiž si užijete spoustu zábavy. Přinášíme vám několik tipů na motorky vhodné pro řidiče od 16 let.

PR články jsou placenou formou inzerce. Redakce nezodpovídá za obsah a platnost takto označených článků.

Výběr motocyklu podle typu – od naháčů po off-road

Než se pustíte do výběru konkrétního modelu motorky, zamyslete se, který typ bude vašemu životnímu stylu i způsobu jízdy nejlépe vyhovovat. Mezi nejdostupnější a nejprodávanější motocykly patří v současné době tzv. „naháči“ neboli naked bike. Jedná se zpravidla o lehké stroje nenáročné na řízení, které jsou pro začínající jezdce dobrou volbou. Příkladem takového stroje je například Yamaha MT-125, která se vyznačuje použitím techniky na úrovni podstatně objemnějších motocyklů.

Stroje s objemem motoru 125 ccm však najdete i mezi mnoha dalšími typy motorek. Pro jízdu v terénu a po nezpevněných cestách jsou stvořené off-road stroje, mezi které patří například Suzuki DR-Z125. Na stroji poháněném čtyřdobým jednoválcem si užijete spoustu zábavy.

Bazarové choppery i nadupané supersporty

Nablýskaným vzhledem vás nadchnou motocykly z kategorie chopperů a cruiserů. V této kategorii najdete mnoho bazarových strojů, které svým jedinečným designem přitahují i dnes spoustu motorkářů. Vsaďte třeba na klasiku v podobě Yamaha XV 125 Virago nebo Honda VT 125 Shadow. Nesmíme zapomenout ani na supersporty, které mají mezi mladými motorkáři velkou oblibu. Dokonalou jízdu si s nimi užijete na cestách i na okruhu. Zaujmout by vás mohl například oblíbený model Suzuki GSX-R125.

ABS pro vyšší bezpečnost na silnici

Mladí řidiči by se při výběru nového nebo bazarového stroje neměli zaměřovat jen na vzhled, výkon, zrychlení nebo maximální rychlost. Velmi důležité je i technické vybavení motorky zajišťující spolehlivou a bezpečnou jízdu. Podle rozhodnutí Evropské komise mají výrobci motocyklů od roku 2016 povinnost instalovat antiblokovací systém ABS na motocykly. Tato povinnost se však vztahuje jen na stroje o objemu nad 125 ccm.
Přesto však většina renomovaných výrobců tyto systémy instaluje i do motocyklů o nižším objemu, a to i do skútrů. Aktivní bezpečností systém umožňuje v kritických situacích bezpečně zabrzdit bez zablokování kol, a tedy bez strachu z pádu. Nejen pro začínající jezdce by měl být výběr motorky s ABS systémem jedním z hlavních kritérií výběru.

Kvalitní pneu zlepší ovladatelnost i další jízdní vlastnosti

Nedílnou součástí každého motocyklu jsou pneumatiky, jejichž výběr zásadním způsobem ovlivňuje jízdní vlastnosti při řízení. Výběrem osvědčeného modelu od renomovaného výrobce zlepšíte ovladatelnost a zkrátíte brzdnou dráhu. Kvalitní pneu vás podrží jak na suché, tak mokré vozovce. Je důležité, aby bylo chování pneumatik co nejvíce konstantní a předvídatelné, a to v celém funkčním záběru.

Moto pneu volte i podle typu motocyklu. V kategorii pneu pro silniční motocykly jsou oblíbené například Michelin Pilot Street nebo Pirelli Angel City. Nezapomínejte, že nové moto pneumatiky potřebují záběh, který se zpravidla udává kolem 100 km. Nepodceňujte ani životnost pneumatik a pravidelně kontrolujte jejich stav a hloubku dezénu.

Nezapomínejte na povinnou výbavu

Povinná výbava nesmí při jízdě na silnici chybět ani motocyklům v kategorii 125 ccm a méně. Ať už si pořídíte zbrusu nový stroj, nebo zajetý bazarový, pořiďte si novou motolékárničku a nezapomeňte kontrolovat dobu expirace. Do povinné výbavy patří také výstražná reflexní vesta. Dostatkem reflexních prvků byste však měli být vybaveni vždy, když usednete na motorku. Řidiči aut vás uvidí i při horší viditelnosti, a tak riziko střetu s vozidlem výrazně snížíte.
Stále si nevíte rady s výběrem povinné výbavy, nebo kvalitních motopneu? Poraďte se s odborníky z AZ pneu!

PR články jsou placenou formou inzerce. Redakce nezodpovídá za obsah a platnost takto označených článků.

Informace o redaktorovi

PR článek - (Odebírat články autora)

Související firma
  • AZ pneu PRO CZ

    E-shop AZ-pneu.cz je největší prodejce a přímý dovozce motopneu Michelin, Pirelli, Metzeler, Continental, Bridgestone, Dunlop a Mitas. Patříme k prodejcům s největšími skladovými zásobami, na našich skladech máme běžně okolo patnáctitisíc pneumatik. Kromě moto pneu nabízíme i osobní, off road, užitk...




TOPlist