yamaha_demo_tour




Motocykly JAWA se budou opět vyrábět v Indii

V souvislosti se zprávou o nákupu britské značky BSA indickou společností Mahindra se objevila další zajímavá informace. Mahindra před dvěma dny oznámila podpis exkluzivní smlouvy, kterou získala licenční práva na výrobu motocyklů JAWA. První motocykly pod českou značkou chce začít prodávat do dvou let.

Tentokrát se vážně nejedná o žert, jako v případě tohoto článku. Informace byly zveřejněny na seriózních zpravodajských webech, a jsou podložené tiskovou zprávou z 25. října 2016. V ní se píše, že Mahindra získala většinový podíl ve firmě Classis Legends, která před pár dny realizovala také nákup značky BSA. A stejná firma podepsala s Jawou exkluzivní licenční smlouvu na používání české tradiční značky při výrobě motocyklů pro indický trh. Tento krok zpráva zdůvodňuje tím, že JAWA má v Indii stále velmi dobré jméno.

JAWA působila na indickém trhu od roku 1950 a brzy se stala kultovní značkou. V šedesátých letech se začaly motocykly JAWA kvůli rostoucí poptávce vyrábět přímo v indické pobočce Ideal Jawa India Ltd., odkud vyjížděly až do roku 1996.

V roce 2000 Jawa a.s. zkrachovala, kdy při likvidaci byly některé její závody správcem konkurzní podstaty rozprodány (VVZ Strašnice, Jiříkov...) a podstatnou část pak koupil soukromý subjekt Jawa Moto s.r.o., vlastněný Jihostrojem Velešín.

Mahindra se chce prostřednictvím značky JAWA prosadit v segmentu prémiových motocyklů, který v současné době ovládá místní legenda Royal Enfield. Značku BSA pro tyto účely využít nemůže kvůli kolidujícímu názvu s jinou indickou firmou, vyrábějící jízdní kola. Plán je tedy takový, že pod značkou JAWA se budou vyrábět motorky pro Indii a Srí Lanku, do zbytku světa pak Mahindra bude dodávat motorky se značkou BSA. Svůj 51% podíl v Peugeot Motorcycles chce Mahindra využít při expanzi na trhy v Indonésii a ve Vietnamu.

Na vyjádření společnosti Jawa Moto k podmínkám přenechání licence zatím čekáme.

Informace o redaktorovi

Petr Poduška - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (10x):



TOPlist