globalmoto_duben_nolan




Znovuzrozený Indian Chief

Práva a licence na značku Indian letos koupila firma Polaris a pod jejím vedením byl vyroben první motocykl "Chief". Je to krok k reinkarnaci slavné značky?

Legendární americké motocykly Indian pro širokou veřejnost oživil Anthony Hopkins ve filmu "The World´s Fastest Indian" (v češtině pod nazván "V zajetí rychlosti", za redakci doporučujeme!). Co se ale doopravdy stalo se samotnými právy na značku Indian?

Firma Indian Motorcycle byla založena v roce 1901 ve Springfieldu v americkém Massachusetts. Dařilo se až do 2. světové války, kdy přichází velká krize. Firma byla nucena velmi omezit produkci v roce 1949 a definitivně byla výroba zastavena v roce 1953.
Značku se podařilo oživit až na přelomu tisíciletí, ale první pokusy o novou produkci se moc nepodařily - za zmínku stojí omezená série motocyklu Indian Chief 1630 (V-Twin o objemu 1630 ccm).

V roce 2006 se zformovala nová společnost Indian Motorcycle Company se sídlem v King Mountain v Severní Karolíně s cílem vyrábět nový chopper Chief ve velmi malých limitovaných edicích pro skalní příznivce značky a sběratele. Kompletně se přepracoval motor a vznikl agregát Powerplus V-twin o objemu 105 kubických palců (1 720 ccm), který má elektronicky ovládané vstřikování paliva.
Slušně rozběhlou firmu nakonec letos v dubnu pod svá křídla koupila firma Polaris Industries Inc., pod kterou patří i značka Victory Motorcycles. Po přesunu výroby do Iowy vznikl první Polaris-Indian Chief (zatím má přezdívku Polaris-Indian Bike #1), což jasně naznačuje, že kdysi slavná značka pod novým vedením opět nezanikne.

Oficiální představení sériové verze motocyklu je naplánováno na jaro roku 2012, jako motocykl pro rok 2013.

Informace o redaktorovi

Roman Daněk - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (29x):



TOPlist