husqvarna_svartpilen_801_2




Indian představil motor pro modely 2014

Nejstarší americký výrobce motocyklů předvedl na srazu v Daytoně vidlicový dvouválec o objemu 1 811 ccm, který bude pohánět zbrusu nové modely značky Indian vyvíjené pod křídly koncernu Polaris s plánovaným zahájením prodeje na konci tohoto roku.

Polaris koupil značku Indian teprve před dvěma lety, a jak je vidět, rozhodně nemá v plánu nechat její historickou hodnotu zdegradovat. Motor Thunder Stroke 111, který bude základem prvních modelů vzniklých pod taktovkou amerického koncernu, věrně kopíruje design dvouválce motocyklu  Indian Chief ze čtyřicátých let.
Staré Indiány připomíná například 49° úhel sevření válců, šikmé žebrování,  rozšířené hlavy válců, výfukové svody namířené přímo k zemi, nebo vodítka zdvihacích tyček dvouventilového rozvodu OHV se třemi vačkami. Uvnitř se ovšem skrývají mnohem modernější technologie, jako elektronické vstřikování paliva, nízké písty nebo tenké a lehké ojnice.
Parametry motoru také odpovídají současným standardům. Podle agresivního poměru vrtání a zdvihu (101 x 113 mm) se dá předpokládat, že záměrem konstruktérů bylo dostat dvouválec rychleji do otáček, ale ty jsou zároveň omezeny maximální hodnotou 5 500 za minutu. Také kompresní poměr 9,5:1 je u vzduchem chlazeného motoru poměrně vysoká hodnota.
Výrobce v oficiální zprávě zatím udává pouze že nejvyšší točivý moment bude "vyšší než 156 Nm", maximální výkon se dá pouze odhadovat někde za hranicí 100 koní. Nevíme ještě ani v jakých otáčkách se bude nacházet špička točivého momentu, ale vzhledem k poměrně nízkému rozsahu to vypadá spíš na plochou křivku, a dostatečnou porci zátahu v každém jízdním režimu. O distribuci výkonu se postará šestistupňová převodovka, která jej na zadní kolo bude přenášet prostřednictvím ozubeného řemenu na pravé straně.  

Není zapnut JavaScript. Tento text má být nahrazen přehrávačem.

Informace o redaktorovi

Petr Poduška - (Odebírat články autora)
Press - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (36x):



TOPlist