yamaha_mt09




KTM s Husqvarnou mají elektrická odrážedla pro děti

Asi není jiná motocyklová značka, která by nabízela tolik produktů i pro děti, jako právě KTM, potažmo její dceřiná Husqvarna. Teď si v Mattighofenu zřejmě řekli, že mezi obyčejným odrážedlem a malou benzínovou nebo elektrickou kroskou je zbytečné hluché místo…

Není zapnut JavaScript. Tento text má být nahrazen přehrávačem.

Čím to hluché místo vyplnit? Určitě už něčím motorovým, přidat k řídítkům, kolům a rovnováze ještě zvykání si na točivý moment pohonné jednotky, a tak si děcka od tří do osmi let mohou užít trochu toho indukovaného pohybu na elektrických odrážedlech od texaské značky Stacyc, samozřejmě v designu buď KTM, nebo Husqvarna. Už to není jenom pouhé odrážedlo, máte tady stupačky, takže dítě nebimbá nohama, ale ještě to není divoký motocykl. A není to ani kolo, kde zejména v terénu mají děcka trochu trable s tím, co s univerzálním převodem vyšlápnou, přitom hmotnostně jsou odrážedla Stacyc hodně podobná. Prostě taková městská záležitost, vhodná i na nezpevněné povrchy nebo BMX tratě. Odpružení žádné, jen motor a brzdy. Tedy vlastně jenom jedna brzda a ještě pouze na zadní kolo, což nám na jednu stranu nepřijde pro budoucí návyky jízdy na motocyklu to pravé, na stranu druhou v Americe mají s jízdou v terénu a pouze zadní brzdou bohaté zkušenosti. Tak vám třeba z juniora vyroste flattracker.

Kromě barev mezi odrážedly KTM a Husqvarna žádný rozdíl není. V nabídce budou dvě velikosti, ta menší se v oranžovém provedení jmenuje KTM Factory Replica Stacyc 12eDrive, v bílo-modro-žlutém potom trochu jednodušeji Husqvarna Replica 12eDrive – i tak jsou to názvy jak pro vyvoněnou čtyřipade, ať má prcek radost! Tahle odrážedla jsou určena pro děti od 3 do 5 let do hmotnosti 34 kg, které mají rozkrok ve výšce 35-51 cm, sedlo je nastavitelné od 33 cm výš. Jsou tady 12“ kompozitní kola s lehce terénními pneumatikami a hliníkový rám, díky němuž menší Stacyc váží i s baterkou velice příjemných 7,7 kg. Motor je v rámu, nikoli v zadním kole, to je poháněno řetízkem z BMX kola, a 2Ah baterka nabitá na 18 Voltů se snadno nacvakává zepředu na rám, žádné rozebírání. Nabitá vydrží 30-60 minut, dobíjení trvá stejně dlouho. K dispozici jsou tři výkonové módy podle schopností malého ďáblíka, na první mu to pojede maximálně 8, na druhý 11 a nejrychlejší 14 km/h. Důležité je, že Stacyc hodně úsilí věnuje mapování plynové rukojeti, není to on/off, nýbrž se tady dítě opravdu naučí plyn dávkovat.

KTM Factory Replica Stacyc 16eDrive, resp. Husqvarna Replica 16eDrive jsou už hračkou pro větší děcka ve věku 4-8 let, pořád do hmotnosti 34 kg, ovšem s rozkrokem 45-61 cm, sedlo je tedy o deset čísel výš. To je především zásluhou větších 16“ kol. Taky je „šestnáctka“ o fous těžší, váží ale pořád velice pěkných 9 kg i zásluhou větší 4Ah baterky. Ta vydrží sice podobně dlouho, přeci jen tady dostane od těžšího děcka víc zahulit, nabíjet se potom bude cca 45-60 minut. Jízdní módy už jsou uzpůsobeny větším drakům, ten první začátečnický vás pořád nepustí přes 8 km/h, na druhý pojedete 12 km/h a na ten poslední už si děcka užijí i slušnou zábavu, protože je pustí až na 21 km/h. Představte si to na hrbolech BMX tratě a nestačíte juniora chytat…

Každá zábava samozřejmě něco stojí a ta elektrická zejména, ale proti elektrické krosce SX-E 5, resp. EE 5 za více než 130 tisíc je to samozřejmě někde úplně jinde. Ceny KTM a Husqvarny se liší o pár stovek a dá se říct, že za menší 12eDrive dáte zhruba 22 500 Kč a za větší 16eDrive potom 25 000 Kč. Samotná baterka vyjde na necelou čtyřku, to když budete chtít pořídit druhou, abyste měli od prcka třeba v depu na závodech klid opravdu celý den.

Informace o redaktorovi

Jan Rameš - (Odebírat články autora)

Autor článku obdržel prémii 10 Kč od 2 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
Zdenek54 přispěl 5 Kč
Kytí přispěla 5 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist