yamaha_demo_tour




Hra na Trosečníky

Akce pro Dětský domov v Lipové u Šluknova.
Již pátým rokem se banda motorkářů z tohoto fóra, v čele s Albim, snaží pomáhat v rámci svých možností dětem z dětského domova v Lipové. Spolupráce původně začala jako zajímavá cesta, jak dětem obstarat dárky pod vánoční stromek, protože si však děti nejvíce cení a těší se na naši přítomnost, kterou dokáží oplatit tím nejkrásnějším dětským způsobem – úsměvem - nadšeně tam za jejich rozzářenými tvářemi jezdíme několikrát do roka pořádat různé akce.

Poslední z nich, konané 14.10.2006, si vzal pod svůj patronát Jaba a připravil téměř celodenní hru na Trosečníky. Děti se rozdělily do pěti osmičlenných skupin, vyfasovaly GPS navigační přístroj a mapu, na které měly zakreslených, spolu s GPS souřadnicemi, 5 stanovišť. Jak se k nim dostanou bylo jen na nich a jejich schopnosti naučit se pracovat s GPS-kou. Na stanovištích vždy dostaly úkol, jehož splnění pak bylo hodnoceno spíše podle kreativity dětí při jeho plnění než dle dosaženého času. Celá hra tak nebyla pojata jako běh na čas, ale poznávání místního kraje, učení se novým věcem a hlavně procvičení schopnosti účinné spolupráce.




Na jednom ze stanovišť například dostaly děti nafukovací člun a měly za úkol dopravit se na protější břeh jezírka, přičemž čtyři děti dostaly pádla, ale byly jim zároveň zavázány oči, a dvě děti je musely navigovat. Na jiném místě musely postavit lidskou pyramidu tak, aby na zemi byl jen určený počet nohou a rukou. O kus dál se zase dostávaly přes vodu, tentokrát přes ni měly natažené lano, jehož jeden konec byl volný a tak ho skupina musela libovolným způsobem zajistit a přes lano dopravit jednoho člena na druhý břeh.


Děti se vyřádily, my také a večer jsme utahaní díky pohybu na čerstvém vzduchu a nastupující zimě, odpadli záhy po vyhlášení výsledků a shlédnutí ohňostroje, který skvěle připravil Scady.


Pomalu se blíží Vánoce a tak se zde brzy objeví další článek o probíhajících přípravách, organizaci a zajištění této akce, ve kterém také naleznete číslo účtu, na který bude možné přispívat na nákup dárků, které 22.12. předáme dětem u vánočního stromku. Zúčastnit a jakkoli přispět může samozřejmě kdokoli a bude vítán. Přikládám děkovný dopis od ředitele dětského domova, který nepotřebuje další komentář.
Je to již více než týden co naše děti měly to štěstí přivítat Vás u nás v návaznosti na překrásně připravenou hru „Trosečník“, doplněnou večerním ohňostrojem. Na pedagogické radě 18. října jsme společně konstatovali, že to byl více než vítaný průlom do určitého stereotypu, který dětem v návaznosti k našim možnostem, ale i schopnostem nabízíme. Přesto, že řada z nich byla večer tzv. ucaprtaná, všechny, velcí i malí, si ten velký den pochvalovali a ještě několik dní vzpomínali na to, co se jim přihodilo, co museli překonávat, jak byli nakonec dobří. Pedagogickou radou jsem byl požádán, abych Vám co nejsrdečněji poděkoval s tím, že v případě, bude-li ještě někdy v budoucnu možné cosi podobného zopakovat, budou naše děti , ale zrovna tak formulované výchovné cíle, vrchovatě uspokojeny. Při hodnocení jsme rádi slyšeli stanoviska v tom smyslu, že takový krásný den je z výchovného hlediska víc, než drahé dárky, kterých si navíc, neznajíc skutečnou hodnotu věci, někteří z našich svěřenců nedokáží dostatečně vážit. Další etapa Vašeho laskavého vztahu k dětem, které nemají možnost zažívat přirozené prostředí svojí vlastní rodiny je naplněna. V této souvislosti je třeba říct, že se na Vás naše děti těší, dozví-li se, že přijedete, denně se ptají, kdy už to bude. A tak Vás moc rádi přivítáme na předvánoční besídce, kterou připravujeme na 22.12.2006 od 15ti hodin, tedy tak, aby se jí mohly zúčastnit i děti, které mají, alespoň na pár dní o vánocích, kam odjet. Mějte se hezky a přijměte pozdravy od všech dětí a pracovníků z DD v Lipové. Prosím, pokud je to technicky možné, pozdravujte od nás všechny „naše motorkáře“. Mgr. Josef Kodydek
ředitel

Informace o redaktorovi

Jarda Ducháček - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist