husqvarna_svartpilen_801_2




Vytiskněte si motorku snů z 3D tiskárny

3D tisk je sice stále ještě mladá technologie, která však nabírá na oblíbenosti a tím i na dostupnosti. Příkladem pro motorkáře může být projekt umělce Jonathana Branda, který vytvořil kompletní model motocyklu Honda CB500 z roku 1972 v životní velikosti a pouze za použití 3D tisku.

Pokud někdo čekal funkční motocykl, bude v tuto chvíli přinejmenším mírně zklamán. Výsledkem veškerého snažení a práce je plastový model o hmotnosti 18 kilogramů, přičemž tloušťka jeho dílů je konstantní 1 milimetr. Také proto je celý motocykl průsvitný.
Tisk jednotlivých dílů zabíral podle náročnosti mnohdy 12 nebo až 24 hodin času. Všechny součástky jsou potom velmi pečlivě slepeny, případně spájeny dohromady. Během stavby nebyl použit žádný díl nebo spojovací materiál, který by nevyjel z tiskárny Ultimaker a celkem bylo použito 18 rolí tenkého plastového materiálu.
Kompletní motocykly z 3D tiskárny sice nikdy jezdit nebudou, přesto má však 3D tisk budoucnost ve výrobě některých méně exponovaných a namáhaných dílů. Takto vyrobené celé modely mohou sloužit nejen jako technická perlička, ale budou-li nalakovány, tak i jako hezké repliky do vitríny.

Informace o redaktorovi

Dominik Valášek - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (23x):
Motokatalog.cz



TOPlist