globalmoto_duben_nolan




Tři koncepty od Hondy

Navzdory tomu, že Honda vyrábí motocykly pro nejširší vrstvu motocyklové veřejnosti, spatřily světlo světa tři koncepty, vycházející z řady VT1300.

Kapitoly článku

Již firma Cobra demonstrovala, jak by se daly modely Hondy upravovat, to když představila modely Srambler a Tracker, účastnící se Long Beach International Motorcycle Shows.
Pro nové 3 koncepty využila Honda služeb svých tří mladých designerů ze svého oddělení v jižní Kalifornii. Designéři museli pracovat s omezeným rozpočtem, nicméně v kreativitě se jim meze nekladly. Museli splnit pouze dvě podmínky. První podmínka byla, že motocykly musejí být plně provozuschopné, druhá podmínka – motocykly musí být možné uvést do výroby. Dalším limitem byl čas v podobě tří měsíců, tak aby koncepty mohly být předvedeny na Long Beach IMS.

2010 Stateline „Slammer“ (Bagger)

Erik Dunshee, designér z Honda R&D Americas, přeměnil 2010 Stateline do více než zajímavé podoby. Přední vidlici pohlcuje mohutná kapotáž, nesoucí ostré linie, stejně jako palivová nádrž. Zcela pozměněnou přední tvář motocyklu podtrhuje 23“ úzké kolo, s vylepšenými brzdami potaženými kompozitem a disponující šestipístkovým třmenem.
Modifikován byl rovněž i přední blatník, zcela objímající pneumatiku. Elegantní kapotáž pak skrývá navigační systém (NAV/Multimedia) s GPS. V zadní části motocyklu navazují na blatník integrované kufry, pod nimiž jsou vyvedeny koncovky výfuků v barvě celého konceptu. Samozřejmostí je kožené sedlo. Slammer mimo jiné ukrývá 10“ subwoofer a zesilovač stereo systému o třech reproduktorech o výkonu 500 wattů. Zajímavostí je plně nastavitelné odpružení v rozsahu 2,25 - 6 palců (5,7 – 15,2 cm). Celý motocykl je pokryt dvěmi odstíny barev – saténová metalická čerň a černá perleť. Pro splnění požadavku výroby zůstává původní rám, kyvná vidlice, nádrž a motor. Na některé může koncept Slammeru působit až aerodynamickým dojmem, kdy jednotlivé části motocyklu na sebe plynule navazují a dotváří tak vzhledem motocyklů první poloviny 20.století v USA.

2010 Honda Sabre "Switchblade"


Druhý koncept 2010 Sabre „Switchblade“ si vzal na starosti designer Edward Birtulescu. Sabre je předurčen k rychlosti a jeho design napovídá využití pro závody dragsterů.
Blatníky Switchbladu jsou zkráceny na minimum, na rozdíl od Slammeru. Malou náplastí je přední „blatník“ z karbonových vláken, jenž však stěží bude plnit svou funkci. Lahůdkou je však dlouhý klín motoru, vedoucí až k zadnímu kolu. Zadní část Sabru Birtulescu naprosto předělal. Ta nyní umožňuje pohled na kyvnou vidlici a odkrytou širokou pneumatiku, jenž objímá 18palcový pětipaprskový ráfek z karbonových vláken. Specialitou je odpružení Öhlins nastavitelné ve třech režimech (cruise/sport/race) v oblasti sedla. První nastavení odpovídá poklidné jízdě, druhé režimu sport a třetí je určeno pro závodní vyžití. Původní brzdy byly vylepšeny brzdovými destičkami Brembo se speciálními závodními třmeny. Přední 21“ ráfek je rovněž z karbonových vláken. Jezdcova pozice dává tušit, že řidič bude natažen přes celou nádrž dopředu. Sportovní vzhled dotváří sportovní koncovky výfuků.

2010 Honda Fury „Furious“ (Hardtail Chopper)

Osekat na minimum, tak by se dal charakterizovat třetí koncept pod názvem Furious, tentokrát stvořen rukou Nicka Rennera.
Již od pohledu je zřejmé, že přední vidlice disponuje sklonem 45°. Vpředu je zasazeno 23“ kolo, přičemž zcela zmizel přední blatník. Zadní kolo má 20“, obě jsou pětipaprsková. Čistší dojem dotváří absence jakýchkoliv ukazatelů či elektronických vymožeností. Ustoupit musely také chromované výfuky, nahrazené černými svody s černými koncovkami. Na rozdíl od předchozích dvou konceptů, modifikoval Renner také rám. Vytvořil tak tuhý hardtail. O pohodlí jezdce by se mělo postarat „pohodlné“ kožené sedlo.
Tři designéři Hondy vytvořili tři naprosto odlišné styly založené na platformě VT1300X. S omezeným rozpočtem a zachováním podstatných elementů motocyklu jako jsou motor nebo rám motocyklu, nastínili možné cesty, kterými by se mohla Honda ubírat v budoucnosti.

Informace o redaktorovi

Radim Sroka - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (34x):



TOPlist