globalmoto_unor




Přilba místo klíče? Patentovaný nápad od Hondy

Systém odemykání a startování motorky kdy stačí mít klíče v kapse ještě zdaleka nenabízejí všechny značky a Honda už přemýšlí co dál. Podle patentové přihlášky to může být odemykání pomocí přilby. Ale ne ledajaké, ona by přilba dokonce měla rozpoznat váš obličej.

Kapitoly článku

Bezklíčové zapalování je fajn věc, jen nesmíte střídat oblečení nebo motorky. Pořád je tady ta potíž, že musíte mít s sebou klíče nebo placku, která je nahrazuje. K některým ostatním zámkům navíc stále potřebujete vytáhnout klíč z kapsy, třeba při tankování, když se chcete dostat pod sedlo nebo do kufrů, což s sebou mimo jiné nese riziko, že ho tam necháte, po cestě vyklepete a neštěstí je na světě. Tenhle systém zkrátka ještě není vyladěný k dokonalosti, a i tak se Honda rozhodla pracovat na novém pokročilejším řešení.

Co jiného než přilbu má motorkář pořád u sebe? Tak to platí alespoň v případě, že se chystá někam vyrazit. A tady máme hned první zádrhel při používání. Ona totiž přilba bude suplovat současné „klíče“ nebo přívěsky z bezklíčových systémů, ale k tomu přidá ještě další zabezpečení navíc. Je to logické, protože většina z nás má přilbu v garáži kousek od motorky a to by byl pro zloděje ráj. ZKvůli tomu by přilba měla být vybavena ještě malou kamerkou, která by dokázala rozpoznat vaši tvář. Takže chcete vyrazit, nasadíte si přilbu, ta vám naskenuje obličej, a pokud jste se dobře vyspali, oholili a umyli, pozná, že jste ten pravý a dovolí vám odemknout a nastartovat.

Ne, teď vážně. Například iPhone, který přišel jako první s odemykáním telefonu podle obličeje, má algoritmy propracované tak, že vás dokáže rozpoznat i ve slunečních brýlích, a když máte plnovous, který shodíte, dokáže se váš nový vzhled naučit. Jen k tomu potřebujete potvrzovací kód. Větší zádrhel Hondy v novém systému vidíme v případě, že potřebujete něco dělat s motorkou a nechcete si nasazovat přilbu. V garáži něco oservisovat, šoupnout s ní na parkovišti, dostat se pod sedlo nebo do kufrů… V každém z těchto případů budete muset buď nasadit přilbu, nebo sáhnout po osvědčeném analogovém řešení mechanického klíče. Přilba navíc díky tomuto systému určitě přibere něco na váze, budete ji muset nabíjet a vůbec nevíme, jak Honda chce řešit případ, že vám vůbec nesedne velikost přilby?

Průkopníkům ve výrobě přileb se určitě ani nesnilo o tom, co všechno do nich půjde později naimplantovat

Uvidíme, jestli se tohle chytne nebo ne. Tady v redakci sázíme ale spíš na druhou variantu. Se zajímavým přínosem tohoto řešení ale přišli redaktoři indického webu ZigWheels. Podle nich by to mohlo zvýšit bezpečnost jezdců, kteří si v Indii kupují helmy často dost pochybného původu. Takhle by s motorkou rovnou dostali i pořádnou přilbu. No, uvidíme. Každopádně se klasický klíč stává pro vývojáře trnem v oku, takže se s největší pravděpodobností budeme setkávat s dalšími novými nápady, čím ho nahradit.

Informace o redaktorovi

Honza Zajíček - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Autoři článku obdrželi prémie 15 Kč od 5 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
masi přispěl 3 Kč
kyrbyc přispěl 3 Kč
FGB přispěl 3 Kč
Davcoun přispěl 3 Kč
Kitko přispěl 3 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist