globalmoto_duben_nolan




Nové koncepty Honda: Scrambler i hybridní tříkolka

Za měsíc začíná zásadní motoristická událost podzimu - Tokio Motor Show - a domácí Honda se už pochlubila, čím bude lákat návštěvníky na svůj stánek. Spolehnout se může na to, že velkou pozornost veřejnosti obvykle přitahují koncepty; ať už futuristické, jejichž šance na sériovou výrobu jsou na hony vzdálené, nebo ty střízlivější, které avizují podobu nových modelů v poslední fázi před příchodem na trh.

Kapitoly článku

V tiskové zprávě se píše celkem o deseti konceptech, připravených pro tokijskou výstavu. Na detaily je Honda zatím skoupá, ale leccos se dá odhadnout ze zveřejněných obrázků. Nadějně vypadá například prototyp lehkého supersportu, se kterým by Honda mohla dohnat konkurenci. Pod ostře řezanou kapotáží se pravděpodobně ukrývá dvouválcový motor v příhradovém rámu, což by společně s agresivním designem a komponenty podvozku udělalo z hondí malorážky mnohem silnějšího soupeře proti třístovkám od Yamahy a Kawasaki, než jakým je CBR300R.

Dalším předsériovým konceptem je následující generace retro-biku CB1100, která se od svojí současné podoby liší jenom v detailech. Podle jediné zveřejněné fotky zůstává motor i podvozek beze změn, a novinka se liší jenom tvarem nádrže, jiným sedlem a stupačkami. Klasičtější vzhled jí dodává také nový airbox.   

Ze stávajícího modelu naopak vychází CB1100 Custom Concept, upravený ve stylu café-racer. I takové detaily, jako šachovnicové pruhy, černý motor a výfuk, oddělené nádobky na zadních tlumičích a zrcátka zasazená v koncích řídítek, dokážou docela pěkně zvednout styl motorky, že?

V černo-červené verzi Super Bol D´Or se pak na tokijské Motor Show představí modely CB400 a CB1300, a tím kategorie retro zdaleka nekončí. Honda po šesti letech znovu oprášila svůj elektrický skútr, postavený na základech legendárního modelu Super Cub. Od roku 2009, kdy byl koncept EV Cub v Tokiu představen poprvé, se posunul jenom v detailech, takže na sériovou výrobu si nejspíš ještě nějaký čas počkáme. 

Ani když dáváte přednost starému dobrému spalovacímu motoru, nemusíte zoufat. Souběžně se totiž představí Super Cub Concept, věrná kopie původního - a světově nejpopulárnějšího jednostopého vozidla - vylepšená o řadu moderních technologií. Nebylo by špatné, kdyby se tenhle model vrátil do ulic.

V jiném legendárním přibližovadle našel inspiraci koncept Grom 50 Scrambler. Kříženec modelů Honda  Monkey a MSX 125 se objeví ve dvou provedeních: Concept-One pro vyznavače retro designu a Concept-Two s moderním vzhledem.

Asi nejmenší šanci na sériovou výrobu - alespoň v téhle podobě - má koncept Neowing. Tříkolka se systémem naklánění předních kol je spíš zprávou pro svět, že Honda je připravena vybavit hybridním pohonem nejen své automobily. O konceptu Neowing zatím víme jen to, že jej pohání čtyřválcový boxer kombinovaný s elektromotorem. Není vyloučeno, že podobný hybridní pohon se objeví v některém motocyklu značky.

Informace o redaktorovi

Petr Poduška - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (4x):



TOPlist