husqvarna_svartpilen_801_2




Nová epocha Honda V4?

První neoficiální snímky V4. Honda na podzim představila designovou studii V4 a oznámila svůj záměr obnovit nabídku strojů s véčkovým čtyřválcem. Na jaře představitelé Hondy tento záměr potvrdili a uvedli konkrétnější informace, no a včera se na internetu objevily první fotky, které unikly z továrny a z testování prvního nového modelu.

Podle nedávného vyjádření Hondy má tato značka s motorem V4 velké plány a první model nové generace V4 by se měl objevit již na podzimní výstavě a na jaře 2010 by měl jít do prodeje. V následujících třech letech by se měly objevit další modely s tímto motorem a neoficiálně se hovoří o znovuzrození fenoménu Blackbird, ale také o nových verzích PanEuropeana a VFR.
A není vyloučeno ani nasazení do dalších kategorií a oživení pojmu Magna či postavení konkurenta pro současného V-Maxe. Při vývoji motoru chce Honda zohlednit technologie a zkušenosti získané při vývoji závodního motoru V5 stroje startujícího v MotoGP.
Potvrzení těchto zpráv na sebe nenechalo dlouho čekat, na blogu LeftLaneNews se objevily první neoficiální obrázky a spy fotografie pořízené při testování v okolí polygonu v poušti Mojave v Kalifornii. Na snímcích i obrázcích si díky síle internetu můžeme prohlédnout předběžnou podobu nové VFR1200, ovšem není vyloučeno, že Honda využije jiný název. Stroj by údajně měl být vybaven zajímavou funkcí variable-cylinder, která při stálé rychlosti odpojí dva zadní válce a dosáhne tak nižší spotřeby paliva. Z fotografií je dále vidět jednostranné zavěšení zadního kola s kardanem, obrácenou přední vidlici s radiálními brzdiči a hlavně velkou kapotáž a obrovský výfuk.
Dá se také očekávat, že Honda tento pilotní model nové generace V4 využije jako výstavní skříň nových technologií. Mohla by se zde objevit nová generace C-ABS, která se letos prohání v supersportech CBR. Při posuzování nového designu vezměte v úvahu, že se jedná o předběžnou podobu prototypu, která se například u výfuku může u finální verze hodně lišit.

První byť neoficiální snímky nové Hondy řady V4 jsou hlavně důkazem toho, že Honda i přes současnou složitější ekonomickou situaci na trhu myslí na budoucnost a díky tomu se můžeme těšit na nové stroje. Třeba na nový PanEuropean - že by vypadal třeba jako tato studie předvedená vloni na výstavě v Tokiu?

Na zakončení článku jsem na internetu objevil krásné propagační video modelu RC30, který před dlouhou dobu otevíral úspěšnou éru véčkových motorů Honda.

Informace o redaktorovi

Filip Tichý - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (5x):
Motokatalog.cz



TOPlist