journeyman_brezen




Honda Africa Twin a změny u stávajících modelů

Také Honda zveřejnila v předvečer výstavy EICMA novinky pro rok 2016. Největším tahákem bude zítra na stánku bezesporu nová generace legendárního modelu Africa Twin. Dlouho očekávanou novinku zde doplňují ještě pozměněné modely řady CB500 a série New Concept, do které spadá NC750S, NC750X a Integra.

Kapitoly článku

CRF1000L Africa Twin

Očekávaná druhá generace oblíbené „Afriky“ si svou premiéru před veřejností zažije právě zde v Miláně. Novinka se postaví v nabídce Hondy do pozice cestovního endura a nabídne hlavně zcela nový, paralelní dvouválec o objemu 998 ccm. Od této pohonné jednotky si japonský výrobce slibuje zejména dobrou odezvu a vysoký točivý moment, dostupný skrz celé spektrum otáček.

Zajímavostí je i fakt, že se Africa Twin zařadí mezi modely, jejichž motor půjde spárovat s automatickou dvouspojkovou převodovkou DCT (Dual Clutch Transmission). Právě toto převodové ústrojí navíc pro příští rok získalo novou funkci, spočívající ve třístupňovém módu S. Verze s DCT obdrží „G“ přepínač, upravující chování převodovky pro jízdu v terénu. Ústrojí se navíc bude učit jezdcovým návykům pro řazení během vyjíždění a sjíždění kopců.

Vedle verze s automatem bude v nabídce samozřejmě ještě tradiční verze s manuální převodovkou a dále verze s ABS. Ta sice opět nabídne běžnou převodovku, ale vedle ní elektronické pomocníky v podobě ABS (vypínatelného pro zadní kolo) a nastavitelný systém kontroly trakce Honda Selectable Torque Control. Dále budou u ABS verze k dispozici LED blikače, chrániče rukou a kryt pod motorem.

Řada CB500

Změny u řady CB500 se sice mohou na první pohled zdát jako čistě kosmetické, to ovšem není tak úplně pravda. Dost možná nejdůležitějším prvkem je nové přední odpružení, které disponuje nastavitelným předpětím pružin. K pohodlí jezdce nově přispívají také nastavitelné páčky. U všech modelů také přibyly LED zadní lampy a zvětšila se nádrž. Konkrétně u CB500X nyní Honda slibuje dojezd přes 500 kilometrů.

Naháč CB500F a sportovně laděná CBR500R navíc obdržely novou výfukovou koncovku, která by měla poskytovat plnější zvuk, více pasující k půllitrovému paralelnímu dvouválci. CB500X sice jinou koncovku nedostala, zato má nyní o 10 centimetrů vyšší, nastavitelný větrný štítek. Samozřejmostí je nová grafika, nový výběr barev a další, hlavně drobné designové změny.

Série New Concept

Řada motocyklů NC750S, NC750X a Integra je nyní kompletně kompatibilní s ekologickou normou EURO4 a s tím souvisí i nový výfuk.  Všechny modely dostaly také nový přístrojový panel, který umí devět barev volitelného podsvícení. V jízdním módu ECO se potom barvy mění v závislosti na jízdním stylu a okamžité spotřebě.

U modelů NC750X a Integra jsou přítomny také vylepšené přední vidlice, využívající technologii Showa Dual Bending Valves. Všechny tři motorky mají nově i LED osvětlení a to jak vpředu, tak vzadu.  Nechybí ani drobné designové změny a pochopitelně i nové barvy.

Koncept City Adventure

S konceptem, jehož název lze stroze přeložit jako „městské dobrodružství“ snaží se Honda vytvořit dosud prakticky neexistující segment trhu. Koncept je svým způsobem trochu podivným koktejlem namíchaným ze skútru a cestovní enduro motorky.

Z pod kapot moderního skútru, který svým vzezřením nijak zásadně nevyčnívá, tak koukají obrácené zlaté vidlice, které jako by sem zabloudily z plnohodnotného endura. Poměrně velké, vyplétané kolo je potom obuto do gum s enduro vzorkem. Dalšími vyčnívajícími částmi jsou bezesporu nadprůměrně dimenzované brzdy se dvěma kotouči vpředu, masivní hliníková kyvná vidlice nebo chrániče rukou.

Jak bude tato směsice dvou zdánlivě neslučitelných světů působit na veřejnost, na to si musíme zatím počkat. Je však docela dobře jisté, že jestli Honda dostane kladné ohlasy, mohli bychom se produkční verze City Adventure skutečně dočkat.

Honda CRF 450 Rally

Informace o redaktorovi

Dominik Valášek - (Odebírat články autora)
Jiří Jevický - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (4x):



TOPlist