globalmoto_duben_nolan




Honda CBR300R letos v Miláně

Motocykly s menšími objemy pohonných jednotek v posledních letech stále rostou v popularitě. Jejich snadná ovladatelnost, nízká hmotnost a malé provozní náklady v kombinaci s nízkou spotřebou zkrátka osloví široké spektrum zákazníků. Hlavními zástupci této třídy byly donedávna motory o objemu 250 ccm, ale výrobci začínají mířit trochu výše.

Každý kubík objemu se počítá a 300 ccm motor se zdá být jako skvělý mezistupeň mezi slabou 125 ccm a už dospělou 500 ccm nebo 600 ccm. Tuto myšlenku si osvojila i Honda, a proto do své modelové řady pro rok 2014 zařadí i model CBR300R, který bude dostupný celosvětově, což určitě potěší všechny začínající jezdce a jezdkyně.

Svoji premiéru si nová třístovka odbyla na čínské mezinárodní výstavě motocyklů, kde byla rovněž oznámena celosvětová dostupnost. V Evropě se objeví na blížící se výstavě Eicma. Výroba nového modelu bude probíhat v továrnách v Thajsku, což by mohlo předznamenávat nižší prodejní cenu.
Po stránce designu nové „tříkilo“ připomíná spíše nedávno představený model CBR500R než starší dvěstěpadesátku. Hodně povedený je přední dvoudílní světlomet ve stylu Fireblade a ostré linie kapotáže také rozhodně nejsou k zahození. Oproti úspěšnému modelu CBR250R z roku 2011 je rozhodně výrazné zlepšení, co se designu týče a motorka teď vypadá více dospěle.
Podobnou filosofii, jakou nyní implementuje Honda, si ale osvojili i další přední výrobci motocyklů, takže o konkurenci má nové CBR300R postaráno. Například další japonská továrna Kawasaki má už na scéně model Ninja 300 a nespí ani v rakouské KTM, kde plánují výrobu modelu KTM Duke 390 v kapotované verzi.
Na podrobné technické parametry si budeme muset ještě chvíli počkat, ale dá se předpokládat, že budou podobné, jako u Ninji 300, tedy výkon okolo 30 kW. Z publikovaných fotografií můžeme vyčíst, že bude k dispozici i verze s ABS, což rozhodně není na škodu.

Video Hondy CBR300R

Není zapnut JavaScript. Tento text má být nahrazen přehrávačem.

Informace o redaktorovi

Roman Daněk - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (4x):
Motokatalog.cz



TOPlist