yamaha_mt09




Honda CB1100 konečně také pro Evropu

Sériově vyráběných motorek v retro stylu bychom na současném trhu napočítali celou řadu a je s podivem, že zrovna světová jednička se v této kategorii drží zpátky. I když ani to není tak úplně není pravda - třeba taková Honda CB1100 vypadá jako vystřižená z učebnice staré školy. Jenomže se doposud prodávala jenom v Japonsku, a v Austrálii. To by se ale už brzy mělo změnit: tahle nádherná klasika už balí kufry na cestu do Evropy.

Už to tak vypadá, že od příštího roku nebudeme muset Japoncům a Australanům jen tiše závidět. V sousedním Rakousku byla totiž nedávno  spatřena Honda CB1100, ověšená zařízeními na měření hluku a emisí, což neznamená nic jiněho, než že se usilovně pracuje na její evropské homologaci. Francouzi už pro příští rok prodej tohoto modelu oficiálně potvrdili, a žádný důvod, proč by se nákladné euro-schvalování nemělo využít i pro ostatní země starého kontinentu, není zřejmý.
Pravděpodobně se tedy můžeme těšit na to, že se Honda se svou klasikou pochlubí na podzimní  výstavě v Kolíně nad Rýnem, nebo o měsíc později v Miláně. Dá se očekávat, že design motorky zůstane až na drobné detaily (jako jsou světla nebo blinkry) v nezměněné podobě.
Vliv eurounijních nařízení Honda možná více pocítí na technických specifikacích, které se budou muset podřídit přísnějším hlukovým a emisním limitům. Otazník tak zůstává viset nad hodnotou maximálního výkonu, která má u japonské verze hodnotu 87 koní. Vzduchem chlazený čtyřválec ale zůstane lahůdkou pro fajnšmekry i v případě, že jeho parametry okouše úřední šiml.


Zrovna tak se žádné ultra-sportovní jízdní vlastnosti nedají očekávat od dvojitého kolébkového rámu s klasicky odpruženou zadní kyvkou, zvlášť při 247 kilogramech pohotovostní hmotnosti. To od ní ale zájemci, kterých bude vzhledem k současné popularitě retro stylu víc než dost, určitě ani nečekají. Honda CB1100 je určená k trochu jiným účelům, jak ostatně ukazuje propagační video.,

Není zapnut JavaScript. Tento text má být nahrazen přehrávačem.

Informace o redaktorovi

Petr Poduška - (Odebírat články autora)
Press - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (39x):
Motokatalog.cz



TOPlist