yamaha_mt09




HDT M1030-M2 670CC JP8

Název téhle mašiny je možná naschvál nesrozumitelný - označuje totiž nový model vojenského motocyklu amerického výrobce, který bude v nabídce i pro civilní trh. Možnost provozu na sedm druhů paliva stejně jako dojezd až 650 km tento stroj předurčuje k cestování mimo civilizaci.

Základem této mašiny je motocykl Kawasaki KLR650, ovšem s podstatnými úpravami rámu, motoru i příslušenství. Předělaný vodou chlazený čtyřdobý jednoválec s navýšeným zdvihovým objemem na 670 ccm umožňuje kromě benzínu jakékoli kvality i provoz na naftu či letecký kerosin či bionaftu. Jeho výkon závisí na použitém palivu, na kvalitní benzín disponuje slušnou porcí 33 koní, pomocí kterých dokáže motocykl rozpohybovat až na maximální rychlost 150 km/h. I s relativně nevelkou nádrží 14 L nabídne tento stroj dojezd až 650 km (při konstantní rychlosti 90 km/h).
I přes podstatné zesílení všech nosných částí a důraz na totální spolehlivost a nerozbitnost je hmotnost na přijatelné úrovni 168 kg. Když k tomu přičteme dlouhodobou odolnost proti vodě a prachu, možnost brodění vodou do výšky 60 cm a volitelné barevné provedení v pískovém odstínu do pouště, v zeleném odstínu do lesa či matně černém pro jízdy v noci, je výsledkem hodně zajímavý stroj pro dobrodruhy. I přes značně vysokou cenu civilní verze, blížící se částce 20 tis dolarů, nemá firma HDT nouzi o objednávky ze strany dobrodruhů. A štěrbinové přední světlo pro jízdu v režimu zatemnění či infračervený reflektor zase nadchnou milovníky armádní výstroje.

Informace o redaktorovi

Filip Tichý - (Odebírat články autora)
TZ - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (25x):



TOPlist