globalmoto_duben_nolan




Nový motor pro Harleye: Milwaukee-Eight

Za více než stoletou historii se v produkci americké značky vystřídalo neobvykle málo pohonných jednotek, a každý příchod nového typu motoru tak pro Harley-Davidson představuje významný milník. Jeden takový zlomový moment nás čeká v příštím roce, kdy na scénu vstoupí nový big twin s názvem Milwaukee-Eight.

Samotné označení nového dvouválce není až takovým překvapením - firma si ho nechala zaregistrovat už před dvěma lety - ale teprve teď se dostaly na světlo první konstrukční detaily. Ty zároveň vysvětlují, proč značka použila v názvu vedle domovského města právě osmičku. Když spočítáme velké V-Twiny v dosavadní produkci od roku 1914 (Flathead, Knucklehead, Panhead, Shovelhead, Evolution, Twin Cam a jeho aktuální vylepšenou verzi High Output), nabízí se možnost, že jde jednoduše o pořadové číslo. Jenže Američané mají ve zvyku hledat inspiraci pro název v hlavách válců, a ani nová Osmička není v tomto směru výjimkou. Číslovka totiž označuje počet ventilů, které se poprvé objevují v čtyřčlenné sestavě nad každým pístem.

Abychom byli přesnější, o čtyřventilovou premiéru se jedná v rámci řady Big Twin, protože již dříve se jí mohly pochlubit modely V-Rod a Street 500 a 750. Ty jsou však osazeny motory moderní koncepce, zatímco nový Milwaukee-Eight se drží klasického rozvodu s vačkovými hřídeli dole a ovládáním ventilů pomocí zdvihacích tyček. Místo dvou vačkových hřídelí, používaných v současných motorech, se tady očekávají tři nebo dokonce čtyři. Je dost pravděpodobné, že za zdvojnásobením počtu ventilů stojí kromě vyššího zdvihového objemu také přísnější emisní normy.

Z dostupných obrázků je totiž patrná kubatura nového dvouválce; 107 kubických palců odpovídá v přepočtu 1 753 centimetrům, přičemž se už teď spekuluje o tom, že pro modely CVO je připravena výkonnější verze motoru s objemem 117 ci (1 917 ccm). Jako první modely se s novým motorem představí řady Touring, které budou představeny koncem tohoto měsíce spolu s dalšími novinkami 2017.

Informace o redaktorovi

Petr Poduška - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (13x):



TOPlist