husqvarna_svartpilen_801_2




Harley Davidson představuje nový Roadster

Nabidka americké značky se ještě letos rozroste o další model. Minimalistický Harley Davidson Roadster vzpomíná na časy, kdy se místo ověšování customů metráky zbytečného chromu házelo do koše všechno, co nebylo potřeba. Téměř šedesátiletá historie řady Sportster začíná psát novou kapitolu.

Nebojte se, zas tak velká revoluce se mezi Sportstery nekoná. V novém Roadsteru pořád tluče starý známý 1 200 ccm vidlicový dvouválec, na jehož černém pozadí pěkně vyniká šedý kryt airboxu. Ani na základních tvarech se toho moc nemění, při pohledu zblízka si ale můžete všimnout, že designér se snažil šetřit každý gram. Zadní blatník je zkrácený skoro o čtyři centimetry, blinkry jsou připevněné přímo k jeho rámu, a symbolicky motorku odlehčily také oválné otvory v krytech řemenu a výfukových koncovek.

Podle šéfa designu bylo cílem dostat do modelu Roadster ducha supervýkonných motocyklů KHR z padesátých let i pozdějších Sportsterů upravených pro dragsterové závody. Pocit závodníka z druhé poloviny minulého století tak můžete zažít díky nízko posazeným řídítkům i přístrojovce, kterou tvoří jediný budík s analogovým otáčkoměrem a digitálním tachometrem. Dobovému stylu se nevymyká ani prošívání vykrojené přední části sedla.

Nový Roadster ale nevybočuje z řady jenom designovými odlišnostmi. Podvozek je vylepšen novou 43mm obrácenou vidlici s pružinami se třemi stupni tuhosti, zadní odpružení obstarávají tlumiče plněné dusíkem. Novinka se chlubí historicky nejvyššími zdvihy v řadě Sportster – 114 mm vpředu a 81 mm vzadu. Záruku spolehlivého brzdění dávají dva přední plovoucí kotouče o průměru 300 mm, ABS je ve standardní výbavě.

Samostatnou kapitolu pak tvoří pětipaprsková litá kola s rozměry 19” a 18”, která byla prý navržena speciálně pro tento model . „Nová kola se inspirují klasickým prokládaným uspořádáním a patří k nejpropracovanějším litým kolům, jaká jsme kdy vytvořili,“ říká Ben McGinley, Industrial Designer H-D a dodává k tomu: „Prokládané paprsky kol směrují ven k opačnému okraji kola a vytvářejí poutavý vizuální efekt. Tato kola jsou na svoji velikost také velmi lehká, což přispívá k výborné ovladatelnosti modelu Roadster.“

Nový Roadster přijde na trh během května, jeho cena začíná na 10 400 Eurech. V nabídce budou čtyři barevná provedení: Vivid Black s tmavým pruhem s textilním vzorem; Black Denim s červeným pruhem; Velocity Red Sunglo s červeným pruhem a dvoubarevná Billet Silver/Vivid Black s vínovým pruhem.

Informace o redaktorovi

Petr Poduška - (Odebírat články autora)
Press - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (19x):



TOPlist