husqvarna_svartpilen_801_2




Harley-Davidson představuje novinky 2015

Americký výrobce v tradičním letním termínu zveřejnil informace o nových modelech pro příští sezónu. Zatímco modernizovaný Harley-Davidson Road Glide se už objevil před pár týdny na srazu Sturgis, tříkolka s názvem Freewheeler je poměrně velkým překvapením. V nabídce se nově setkáváme s dalšími modely ve snížené verzi Low, a řada Softail dostává vylepšený brzdový systém.

Kapitoly článku

První dobrá zpráva je, že všechny novinky budou k vidění naživo už tenhle víkend na akci Prague Harley Days, kde se českému publiku také poprvé představí revoluční model s vodou chlazeným motorem H-D Street 750. Ten si odbyl světovou premiéru už skoro před rokem na výstavě v Miláně, a teď přichází také na náš trh.
Podobná situace nastane pravděpodobně kolem uvedení nového triku Freewheeler, který se zatím bude prodávat jenom v Americe, a na evropských dealerstvích se objeví možná ještě s větším zpožděním. Velké rozdíly mezi americkou a evropskou verzí Freewheeleru určitě nebudou, stejně jako u tříkolky Tri Glide Ultra Classic. Od té se ale novinka pozná celkem snadno - zepředu podle chybějící kapotáže, zezadu pak podle menšího kufru. Výrobce našel inspiraci ve stylu hot-rod.
Pokud jde o techniku, jako pohonná jednotka slouží vzduchem chlazený motor High Output Twin Cam 103™ o objemu 1 688 ccm, používaný také v modelech Electra Glide Ultra Classic, Road Glide, Street Glide a Road King. Vidlicový dvouválec je vybaven šestistupňovou převodovkou, a manipulaci s trikem usnadní elektrická zpátečka. 
Se 490 kilogramy pohotovostní hmotnosti je nový Freewheeler o 55 kg lehčí než model Tri Glide Ultra Classic, se kterým jinak sdílí podvozek i kombinovaný brzdový systém.
Nová Road Glide už byla představena začátkem srpna na srazu Sturgis, tak jen připomeňme, že nese prvky získané v rámci projektu "Rushmore“, jako je například žraločí maska,  testovaná v aerodynamickém tunelu. Upravené tvary kapotáže nahrávají lepšímu proudění vzduchu a tím pádem většímu komfortu jezdce. Přehlédnout nelze dvojitý LED reflektor Daymaker s větším výkonem, a  další výbava zahrnuje boční kufry shodné s ostatními modely řady Touring, chromované výfuky, litá hliníková kola, tempovat, zadní odpružení air-ride a informačně-zábavní systém „BoomBox 4.3“. Za systém propojených brzd Reflex s ABS si u základního modelu připlatíte, dražší verze Road Glide Special jej má v základní výbavě spolu s lepším informačně-zábavním systémem.
Velké cesťáky Electra Glide Ultra Classic a Ultra Limited budou od příštího roku dostupnější i jezdcům menšího vzrůstu ve verzích Low se sníženým sedlem a odpružením . Na motoru ani výbavě se nic nemění.
Řada Softail dostane nové čtyřpístkové brzdy, nové 300mm kotouče a destičky z jiného materiálu. Výsledkem má být citlivější reakce a snadnější práce s brzdovou páčkou. Výrobce slibuje až o 40 % méně námahy při brzdění. ABS je standardním doplňkem, kromě modelu Softail Slim, který je možné objednat i bez ABS.
Řada CVO 2015 se představí ve složení CVO Street Glide s motorem Twin Cooled, CVO Road Glide Ultra, CVO Limited a CVO Softail Deluxe. Tovární speciály se mohou pochlubit nadstandardní výbavou v podobě spojky Assist & Slip Clutch Pack pro snadnější podřazování, tempomatu, ABS a dalších doplňků.

Informace o redaktorovi

Petr Poduška - (Odebírat články autora)
Press - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (4x):



TOPlist