husqvarna_svartpilen_801_2




Harley-Davidson představuje elektrobike

Ne, opravdu to není vtip. Nejznámější americká značka s více než 110letou tradicí se dnes chystá šokovat svět novým modelem, který se od všech dosavadních Harleyů liší jednou dost podstatnou věcí: za jízdy skoro není slyšet! Nový H-D Livewire totiž bude pohánět třífázový indukční elektromotor.

Pravděpodobnost, že udeří blesk z čistého nebe, by nám ještě před pár dny připadala větší než tohle. Začátkem týdne se sice na internetu objevila fotka elektrického Harleye, ale ta byla pořízena při natáčení filmu, a asi jen málokdo tušil jak blízko má k realitě. A najednou je to tady. K sériové výrobě má koncept Livewire ještě daleko - fabrika zatím testuje, zda by o tichého Harleye vůbec byl zájem. Mezi vousatými členy motogangů asi s eko-technologií moc nepochodí, ale u mladých, moderně smýšlejících zákazníků? Kdo ví.
To ukáže až demo šňůra po Státech, která začíná 24. června v New Yorku, a pokračuje třiceti zastávkami v dalších městech. Harley-Davidson prostě potřebuje zpětnou vazbu, než pustí do výroby tak převratnou novinku.
O technických specifikacích firma zatím mlčí, takže si musíme vystačit s neověřenými informacemi. Livewire pohání třífázový indukční elektromotor o výkonu 74 koní s točivým momentem 70 Nm. Zrychlení z nuly na sto by motorka měla dosáhnout za méně než 4 vteřiny, nejčastěji uváděná maximální rychlost je 150 km/h. Odhadovaný dojezd na jedno nabití akumulátoru je kolem 80 km.


Tak co vy na to? Existuje v tomhle světě ještě nějaká jistota?


Není zapnut JavaScript. Tento text má být nahrazen přehrávačem.

Informace o redaktorovi

Petr Poduška - (Odebírat články autora)
Press - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (10x):



TOPlist