yamaha_demo_tour




Harley-Davidson 883 Iron aneb HD to vidí černě

Jestli si někdo myslel, že nic černějšího než nadcházející krizí poznamenané časy nemůže přijít, tak se spletl. Harley-Davidson uvádí na trh model Iron 883, nový přírůstek do své temné série Dark.

Ekonomická recese zasáhla i značku HD, které se přitom ještě před dvěma lety dařilo přímo pohádkově, a poslední zpráva hovořila o nutnosti snížení výroby a propouštění až 1100 zaměstnanců. Jako symbol přicházející doby ekonomického temna je tu nový příspěvek do rodiny Dark, model Iron.
Nejde o zásadně nový stroj, nýbrž o další stylistické cvičení na téma Sportster. Zjednodušeně by se dalo říci, že jde o již známý Nightster s motorem o objemu 883 ccm a dostupnější cenovkou. Od Nigsteru se jeho mladší sourozenec liší ještě koly s 13 černými paprsky, černým motorem a krytem řemenu, postrádajícím kruhové „odlehčovací“ otvory. Iron 883 se vyrábí pouze v jednobarevném provedení, lak může být matně černý nebo stříbrný.
Pružně uložený, vzduchem chlazený vidlicový dvouválec s objemem 883,1 ccm má nejvyšší točivý moment 74,6 Nm při 3500 otáčkách za minutu. Palivo je dodáváno vstřikovacím čerpadlem. Nový Iron 883 zřejmě bude skutečně vyroben z poctivé oceli, aby nedělal ostudu svému jménu – váží totiž 248,57 kg (suchá hmotnost), respektive 256,28 kg i s náplněmi. Výška sedla činí pouhých 642,62 mm.

Na americkém trhu stojí 7899 dolarů, což je pro srovnání například o 100 dolarů méně, než u nás prodávaného modelu Sportster Custom 883 (viz test). S touto cenovkou se Iron 883 stane nejdostupnějším kouskem temné série Dark Custom, kam již teď patří modely Nightster, Fat Bob, Street Bob, Night Train, Cross Bones a Night Rod Special.

Informace o redaktorovi

Filip Tichý - (Odebírat články autora)
Motorkáři.cz - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (6x):



TOPlist