yamaha_demo_tour




Halbich Motor Sport: Specialista na podvozky

Servis a nastavení podvozků, to je pro většinu lidí neproniknutelná magie. Planžety, pružiny, oleje, třikrát otočit tam, dvakrát zpátky… I u nás ovšem existují skuteční specialisté se špičkovým vybavením a dlouholetými zkušenostmi, jako je pražská společnost Halbich Motor Sport. Kvalitu její práce nejlépe potvrzuje fakt, že si ji vybrala sama švédská značka Öhlins, aby pro ni zajišťovala servis podvozků v seriálu závodů Alpe Adria!

Podvozky se firma Honzy Halbicha, sídlící v pražských Dolních Měcholupech na Kutnohorské ulici, zabývá už bezmála 20 let. V době, kdy běžné servisy zvládaly maximálně výměnu oleje v přední vidlici podle ohmataného manuálu, on kupoval první stroje na měření charakteristik tlumičů a servis zadních centrálních jednotek, a dnes ve vybavení dílny najdete prostě úplně vše, co je na práci s podvozkem potřeba. „Třeba takový Trax bez speciálního přístroje nejste vůbec schopni při servisu správně nastavit,“ říká Honza Halbich na adresu zadních motokrosových tlumičů rakouské značky WP.

Právě s ní začala jeho firma loni úzce spolupracovat, když se po tři roky trvajících jednáních společnost Halbich Motor Sport stala jediným autorizovaným servisem produktů WP v České a Slovenské republice. „Původně ve WP chtěli některého z dealerů motocyklů KTM, přeci jen je to jedna firma. Ale nakonec si vybrali nás, což bereme také jako ocenění naší dlouholeté práce. Byli jsme překvapeni, jak důslední ve WP jsou a do jakých detailů své produkty řeší. Opravdu není jedno, co do vidlice nalijete za olej,“ vysvětluje pan Halbich.

Servis produktů WP se dnes točí z 80 % kolem endura a motokrosu, ale tahle značka začíná pomalu vstupovat i do silničních motorek. S nimi byla společnost Halbich Motor Sport odjakživa spjata mnohem více, stejně jako se švédskou značkou Öhlins, která patří do portfolia pražské společnosti spoustu let. A to dokonce v té míře, že Halbich Motor Sport patří mezi pětici nejlepších evropských dealerů, má plnou servisní i konzultační podporu továrny a pro rok 2019 bude oficiální servis značky Öhlins při všech závodech seriálu silničních závodů Alpe Adria zajišťovat právě pražská firma!

Také švédská značka má úspěšný offroadový program. U Halbichů se do něj pustili v roce 2014 a díky spolupráci se špičkovými jezdci se dnes se mohou pochlubit tituly mistrů Evropy i České republiky. „Bez odpovídajících znalostí a především technického vybavení vám nikdo v garáži kvalitní servis tlumičů neudělá, což platí obecně, nejen pro offroad,“ říká Honza Halbich.

V čem ta kvalita spočívá? Ve špičkovém vybavení, 100% dodržování předepsaných postupů a především ve skvěle sehraném a dlouhá léta stabilním týmu lidí v čele s technikem Pavlem Máslerem. Tady se nepracuje metodou pokus/omyl. Obrovským přínosem je přítomnost Honzy Halbicha mladšího, syna majitele firmy, který poslední tři roky strávil jako profesionální závodník v prestižním šampionátu německých superbiků IDM, kde kromě pohárů získal také spoustu zkušeností s telemetrií. Bez elektroniky se totiž dneska neobejdete a bez člověka, který ji dokáže správně vyhodnocovat, už vůbec ne. A mladý Honza je nejen velmi rychlý pilot, jeden z nejrychlejších v republice (jeho obrázek jste našli i v oficiálním kalendáři Hondy po boku Márqueze a spol.!), ale zejména skvělý testovací jezdec.

Co dalšího ještě firmu Halbich Motor Sport čeká v blízké budoucnosti? Aktuálně se zde připravuje kitový podvozek na novou KTM 790 Duke, a když vše půjde podle plánu, mohli bychom se dočkat celého značkového seriálu u spřátelené okruhové agentury WSB-Sport. A neuvěřitelně dynamicky se rozvíjejícím segmentem je odpružení pro horská kola, zejména ta elektrická. Tohle je velké téma, k němuž má co říct zejména Öhlins, technologie tady jsou vlastně stejné jako u motocyklového odpružení. Jak dokládal čerstvě přivezený štos krabic s předními vidlicemi v době naší návštěvy, tento trend si na Kutnohorské ulici také nehodlají nechat utéct!

Informace o redaktorovi

Jan Rameš - (Odebírat články autora)
PR článek - (Odebírat články autora)

Související firma
  • Halbich

    Firma Halbich motor sport se zabývá záručním a pozáručním servisem tlumičů Öhlins, WP, servisem a závodními přestavbami silničních motocyklů




TOPlist