globalmoto_duben_nolan




Rieju bude vyrábět ostrá endura, půjde o bývalé Gas Gasy

Zajímavá zpráva přišla ze Španělska. Gas Gas je sice již od podzimu spojen s rakouskou KTM a momentálně nabízí akorát trialky, ale pokud jste měli rádi předchozí endurové „gasíky“, nemusíte smutnit - brzy si je budete moci koupit pod značkou Rieju.

Zákoutí velkého byznysu jsou slepá, temná a vůbec pro běžného smrtelníka špatně přehledná. Velmi zjednodušeně se tak dnes může říkat, že Gas Gas patří pod KTM, jenže ono to tak úplně není. Společnost Stefana Pierera vytvořila v září joint venture (společný podnik) se španělským investičním fondem Black Toro Capital, jenž byl vlastníkem značek Torrot a Gas Gas. Do tohoto joint venture Black Toro Capital vložil obchodní značku Gas Gas a její celou trialovou divizi. KTM tu má 60 %,  výroba i vývoj mají probíhat pořád ve Španělsku.

Aktuálně se tak pod značkou Gas Gas vyrábějí akorát trialové motocykly a funguje závodní tým na motokros a rallye, ovšem ten využívá akorát přebarvené stroje KTM. Endura, která Gas Gas doposud prodával především, se momentálně nedělají a až budou, jejich původ bude rakouský. A co se stane s původními španělskými endury, která zůstala v držení Black Toro Capitalu? Společnost Torrot Electric Europa, S.A., pod niž spadalo duševní i průmyslové vlastnictví Gas Gasu, se dohodla s další španělskou značkou Rieju na prodeji kompletní divize endurových modelů, které byly v Gironě vyráběny od roku 2017. Pod značkou Gas Gas tam Torrot produkoval dvoudobé modely EX, XC a GP, doplněné loni hobby endurem Ranger a za ty tři roky bylo v 50 zemích světa prodáno přes 4500 těchto novodobých Gas Gasů.

Pro Rieju, značku s 75letou tradicí, to znamená výrazně zjednodušený vstup do úplně nového segmentu. Doposud se tahle španělská značka soustředila hlavně na maloobjemové silniční stroje, a to buď dvoudobé padesátky, nebo čtyřdobé stopětadvacítky, jichž aktuálně vyrábí přes 12 000 ročně a vyváží je do 40 zemí světa. I když jste i ve stávající nabídce mohli najít endura, bylo to pořád v kategorii hobby. Teď se do továrny ve Figueres stěhuje kompletní linka a již od června by odsud měly vyjíždět první ostrá endura – dříve Gas Gasy, nyní Rieju.

Pro českého zákazníka je důležité, že dosavadní dlouholetý importér Gas Gasů, pražská společnost EXAC, se stane dovozcem endur Rieju a bude zajišťovat distribuci náhradních dílů jak pro nová ostrá endura Rieju, tak pro všechny modely Gas Gas vyrobené do roku 2019.

Informace o redaktorovi

Jan Rameš - (Odebírat články autora)
Jiří Jevický - (Odebírat články autora)

Autoři článku obdrželi prémie 21 Kč od 4 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
Zdenek54 přispěl 6 Kč
Mr.Dreamer přispěl 6 Kč
foxtrot přispěl 3 Kč
_Sparrow_ přispěl 6 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist