yamaha_demo_tour




FIM a Dorna WSBK spustí v roce 2017 sérii WorldSSP 300

Od příštího roku startuje nový šampionát, který může znamenat základ pro talenty mířící do vyšších pater světového šampionátu WorldSBK. Tento šampionát má také nabídnout příležitost různým výrobcům předvést novou řadu sportovních motocyklů nižší objemové třídy. Minimální vstupní věk je pro jezdce šampionátu World Supersport 300 patnáct let.

Nová série Supersport 300 bude od roku 2017 součástí mistrovství světa superbikových motocyklů. Její vznik lze přisoudit poptávce ze strany výrobců, kteří dlouhodobě zaznamenávají pokles prodeje šestistovek a naopak prodej roste v případě sportovních motorek s nižším objemem jako například Yamaha YZF-R3 nebo KTM RC390. Pro sezonu 2017 byly mimo zmíněné Yamahy a KTM schváleny také stroje Honda CBR500R a Kawasaki Ninja 300 (EX300ADF).

Aby došlo k nějakému rozumnému sladění různých konceptů, má to být nejdřív přes minimální váhu a maximální otáčky (Honda, KTM 10500ot/min – Yamaha, Kawasaki 13000ot/min) dalšími úpravami, které budou přicházet ze strany Komise SBK. Předpokladem pro cenovou dostupnost jsou ale minimální úpravy, to znamená pohonné jednotky a rámy téměř bez možnosti úprav, elektronika schválená pro soutěž nebo přímo speciální SSP-kit od Dorny. Výfuky měnit půjde, nicméně počet tlumičů a jejich pozice na motorce bude muset zůstat zachována jak na sériové motorce.

Výkonný ředitel WorldSBK Javier Alonso k nové sérii uvedl: „Záměrem je mít dostupnou sérii pro mladé závodníky. V tomto sportu byl velký zájem o motorky s nižším výkonem a nová třída WordlSSP 300 má v záměru právě toto nabídnout. Bude tam podpora výrobců, takže snadno přístupný šampionát, a nejlepší platforma pro růst budoucích jezdeckých hvězd, kde může výrobce doprovázet svého jezdce skrz celou jeho kariéru.“

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist