yamaha_demo_tour




F.B Mondial rozšiřuje kubaturu, modernizuje řadu SMX a chystá sportovní model

Před pár lety obnovená italská značka ukázala na domácí půdě trojici novinek. Stávající model HPS 125 Hipster bude doplněn o verzi s 249 ccm motorem, modelová řada SMX se rozšíří o vylepšenou verzi SMX R, a nakonec nám Italové představili i plány do budoucna v podobě konceptu sportovně pojatého stroje.

HPS 300

Už při oživování značky, které před dvěma lety proběhlo prostřednictvím designově nezaměnitelného HPS 125 Hipster, bylo slibováno, že stopětadvacítku později doplní i dvojnásobná kubatura a to se potvrdilo.

Čtyřtaktní DOHC kapalinou chlazený jednoválec o objemu 249 ccm disponuje výkonem 18,5 kW (25 koní při 9000 ot./min.) a točivým momentem 22 Nm (7000 ot./min.), samozřejmostí je plnění emisní normy Euro 4. Oproti stopětadvacítce vzrostla hmotnost třístovky o 5 kilogramů na celkových 135 kg. Jinak zůstává vše při starém, tudíž i HPS 300 má šest rychlostí a bude dělat parádu na předním 18“ a zadním 17“ kole s přední USD vidlicí a zadní dvojicí tlumičů. Stejné zůstávají také kotoučové brzdy (přední čtyřlístek na 280 mm kotouči, zadní jednopístek s 220 mm diskem). Jak bylo uvedeno, prozatím je připravena tmavá verze HPS 300 Black.

SMX R

Dvojice modelů SMX, stopětadvacítkový motard a enduro, lišící se prakticky jen velikostí a obutím drátěných kol, byly představeny ve výkonnější verzi „R“. Vylepšení se netýká motoru (zůstává 125 ccm kapalinou chlazený jednoválec s 11 kW), ale nového výfukového systému a podvozku, který bude osazen výkonnějšími tlumiči a přední vidlicí. Na další technické modernizaci řady SMX se dle zástupců FB Mondialu dosud pracuje, a tak by definitivní podoba modelů SMX R měla být známa až v průběhu následujícího roku.

Sport Classic 125

Ze základů Hipstera 125 by měl vycházet nový, sportovněji pojatý a přitom pořád tak trochu retro model. V Miláně nám FB Mondial ukázal zatím jen výsledek prvotní designové studie, tudíž si budeme muset minimálně rok počkat, jak tento koncept sportovního klasika nakonec dopadne. Dosavadní modely FB Mondialu však dávají naději, že Italové tuhle kombinaci vkusně a stylově zvládnou.

 

Informace o redaktorovi

Jan Krajíček - (Odebírat články autora)
Jiří Jevický - (Odebírat články autora)

Autoři článku obdrželi prémie 6 Kč od 3 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
kopetr přispěl 2 Kč
BRMC přispěl 2 Kč
masi přispěl 2 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (8x):



TOPlist