globalmoto_duben_nolan




E-Raw: koncept café raceru s dřevěným sedlem

Když jako pohonná jednotka motocyklu slouží elektromotor, není to nic nového pod sluncem. Ale posadit motocyklistu na ohýbanou dřevotřísku, to už chce víc fantazie. Francouská firma Expemotion vyzkoušela kombinaci obojího, a představila koncept, která sama označuje jako café-racer a dala mu hodně syrový název: E-Raw.

Kapitoly článku

Jejich dílo je zářným příkladem toho, že v jednoduchosti je síla. Motorka kterou vidíte skutečně k jízdě nepotřebuje nic víc, než rám svařený z pár trubek, elektromotor, baterku a nejnutnější komponenty. Chlapci z Expemotion jsou zřejmě experti na centralizaci hmoty, protože veškeré těžké součásti jsou soustředěny těsně kolem těžiště a vypadá to, že ovladatelnost jejich konceptu bude z říše snů.

Otázkou ale zůstává, kolik jízdního komfortu nabídne laminátová deska suplující sedlo a částečně i jeho odpružení. Originalitu tomuto nápadu nelze upřít, stejně jako trpělivost při výrobě: celý kus je vlastnoručně slepený z 80 vrstev dřevěné dýhy. Už na fotkách sedlo připomíná umělecké dílo, ale strávit v něm víc než pár minut jízdy nebude zřejmě nic příjemného. Neznáme kapacitu akumulátoru ani dojezd konceptu E-Raw, ale hodinovou vyjížďku v jeho sedle si moc dobře neumíme představit.

Netradiční materiál, použitý na výrobu sedačky, bude kromě pohodlí ovlivňovat i bezpečnost jízdy. Po tvrdém a hladkém povrchu musí zadek jezdce zákonitě mnohem víc klouzat, což by šlo vyřešit alespoň nalepením kousku karimatky - podobně jako u závodních motorek. Koneckonců, firma vydává koncept E-Raw za café racer, takže by to jeho designu nemuselo tolik uškodit.   

Pokud by nezůstalo u konceptu, a motorka s dřevěným sedlem by se měla dostat do běžného každodenního používání, chtělo by to asi také nejdřív otestovat odolnost tvarované překližky proti prasknutí. Zátěž v ohybech bude přeci jen dost velká, protože sedlo částečně převezme funkci odpružení. Možné ale je, že i tuhle otázku už mají pánové z Expemotion vyřešenou. Každopádně nám na následujícím videu dokazují, že E-Raw není pouhý showbike, ale funkční prototyp.

Není zapnut JavaScript. Tento text má být nahrazen přehrávačem.

 

Informace o redaktorovi

Petr Poduška - (Odebírat články autora)
Press - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (9x):



TOPlist