husqvarna_svartpilen_801_2




e-Grandprix 2011 a souhrn loňské sezóny

Pro letošek se připravuje další kolo závodů elektrických motocyklů. Opět se pojede souběžně jak v Severní Americe, tak i v Evropě a šampionát zahrnuje i TT na Manu.

Rok od roku stoupající počet týmů zajišťje hezkou podívanou i v letošní sezóně. V roce 2009 se účastnilo TTXGP "jen" 16 týmů, loni to bylo už 27. Konečné číslo pro letošek není zatím známo, ale mohlo by překročit třicítku. V Evropském šampionátě se letos pojede nově závod i ve Švédsku. Po celkovém sečtení výsledků z USA a Evropy se novým mistrem světa stal Němec Matthias Himmelmannz týmu Münch Racing.







Když se ohlédneme za rokem 2010, tak v souhrnu vypadá situace takto: xGP Evropa - 1. skončili Italové s motocyklem eCRP 1.2 (první foto zleva), v Americe pak vyhrál stroj Lightning (obr. uprostřed) a TTXGP na Manu vyhrála překvapivě žena Jenny Tinmouth na motocyklu Agni Z2 a stala se tak první ženou, která dosáhla takovéhoto výsledku (foto vpravo).    







Nejrychleší na Manu byl MotoCzysz, kterému nameřili maximální rychlost 217km/h, průměrná pak činila 156km/h. Na Iana Hutchinsona z benzínových superbiků to ale zatím nemá, jeho průměrná rychlost je z loňské TT 205km/h. Kažýdm rokem ale elektrické motorky dosahují lepších a lepších výsledků a je jen otázkou času, kdy se srovnají s benzínovými motocykly.









Video


Není zapnut JavaScript. Tento text má být nahrazen přehrávačem.




www.egrandprix.com

Informace o redaktorovi

Petr Kvaš - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (4x):



TOPlist