yamaha_demo_tour




Nejsilnější Monster je tady

V kategorii výkonných naháčů, které se jinak říká také SuperNaked, se objevuje nový hráč. Svoji pozici chce zaujmout Ducati, která doposud neměla v nabídce přímého konkurenta k takovým kalibrům, jako jsou 1290 SuperDuke, S1000R nebo Tuono V4. Ale to už neplatí. Italská značka před pár hodinami ukázala světu nejsilnějšího Monstera v historii.

Kapitoly článku

Představení novinky proběhlo na autosalonu ve Frankfurtu, kde Ducati dostala prostor při prezentaci mateřského koncernu VW Group. Nový model řady Monster se tam pochlubil výkonem 160 koní. Ten vychází z kapalinou chlazeného dvouválce Testastretta 11° DS s označením "R", který byl pro potřeby sportovního naháče náležitě vyladěn. Za ostřejším charakterem stojí nové písty, eliptické škrtící klapky, větší průměr výfukových ventilů, vyšší kompresní poměr a řada dalších úprav. Za hodnoty 160 koní v 9.250 ot. za min. a 131,4 Nm při 7 750 otáčkách se elkový dvouválec rozhodně nemusí stydět, zvlášť když navíc splňuje emisní normu Euro IV.

Souběžně se pracovalo také na podvozku, který dostal na rozdíl od řadového Monstera především lepší komponenty. Verze R má odpružení od Öhlinse včetně nastavitelného tlumiče řízení, čtyřpístkové přední třmeny Brembo M50 na větších kotoučích o průměru 330 mm, nový příhradový podsedlový rám, ale také jiné ráfky, obuté do pneumatik Pirelli Diablo Supercorsa SP v rozměrech 120/70-17 a 200/55-17. Třípaprskové ráfky Marchesini se významně podílí na celkové úspoře hmotnosti 2 kg a suchá váha novinky dělá rovných 180 kg. Se všemi náplněmi pak motorka váží 207 kilo. 

Nový Monster 1200R je určen především zkušeným jezdcům, kteří si kromě silnice občas rádi střihnou pár kol na okruhu, a tomu odpovídá i její elektronická výbava. Samozřejmostí jsou nastavitelné palivové mapy, v bezpečnostním balíčku pak čeká třístupňově nastavitelné ABS Bosch 9MP a osmistupňová kontrola trakce. Veškerá komunikace mezi motorkou a jezdcem probíhá přes barevný TFT displej.

Podle prvních zpráv z frankfurtského autosalonu ještě víme, že nový Monster 1200R se bude vyrábět v červené a černé barvě. O ceně ani dostupnosti zatím nikde ani slovo, víc se ale nejspíš dozvíme už brzy.

   

Video

Není zapnut JavaScript. Tento text má být nahrazen přehrávačem.

Informace o redaktorovi

Petr Poduška - (Odebírat články autora)
Press - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (18x):
Motokatalog.cz



TOPlist