husqvarna_svartpilen_801_2




Motocyklové konfigurátory. H-D slibuje revoluci

Firma Harley-Davidson na přelomu roku představila pod názvem H-D1 svůj nový motocyklový konfigurátor. Aplikace, se kterou uživatel může v klidu u počítače sestavovat motocykl svých snů (tedy pouze s využitím reálně existujících doplňků) není sama o sobě žádnou převratnou novinkou. Nicméně, nový program H-D1 nás inspiroval k provedení inventury podobných hraček u dalších motocyklových výrobců. Za dlouhých zimních večerů mohou přijít vhod.

Zatímco u automobilových značek jsou konfigurátory celkem běžnou součástí webových prezentací, u motocyklových výrobců je i patnáct let po masovém rozšíření internetu takových programů stále jako šafránu. Kromě již zmiňované americké značky se vlastnictvím konfigurátoru mohou pochlubit už jen výrobci z Evropy. Mezi japonskými producenty si podle dostupných informací nejlépe vede Honda, která momentálně pracuje na ladění beta verze, a finální podobu můžeme očekávat na internetu v nejbližších týdnech.


Harley-Davidson

Koneckonců, po kliknutí na link, směřující ke slibované novince H-D1, se také dostanete jenom k počítadlu dní, hodin a sekund, zbývajících do magického data 4.2.2011. Dlouhou chvíli si můžete zatím krátit sledováním propagačního videa a úvahami nad otázkou, co si asi tak má člověk představit pod sloganem "Přichází revoluce v osobní svobodě". Strohé zprávy zatím hovoří o tom, že H-D1 se neomezí na pouhé skládání obrázků originálních doplňků k fotce vybraného modelu, ale zákazník si s jeho pomocí bude moci prakticky navrhnout vlastní unikátní Harley a následně jej nechat vyrobit. Zákazníkům, kterým by se práce s databází čítající přes osm tisíc položek zdála příliš složitá, budou na prodejnách H-D k dispozici školení asistenti.

Není zapnut JavaScript. Tento text má být nahrazen přehrávačem.


Než se přiblíží final countdown u H-D, pojďme se zatím podívat, jakou osobní svobodu nabízí ostatní výrobci.

Ducati

Abeceda velí začít u italské značky Ducati. Její aplikace je přehledně a vkusně uspořádaná, jedinou drobnou výtku z hlediska designu bych adresoval příliš temnému pozadí. Po vstupu do konfigurátoru vyberete jeden z pěti modelů a v dalším kroku už můžete začít s virtuální montáží příslušenství. To je v menu šikovně rozdělené do kategorií, protože nabídka je skutečně bohatá. Pozor: nehledejte kufry Givi nebo hefty Progrip (se vší úctou k těmto značkám), tady se vybírá výhradně z nabídky originálních doplňků Ducati Performance. Na stejné obrazovce se nachází také tlačítka volby barvy motocyklu. K dokonalosti chybí jen propojení barvy motorky s barvou doplňků. Když totiž nastrojíte všemi kufry červenou Multistradu a drahá polovička řekne, že bílá je hezčí, musíte po změně barvy motorky poklikat  ještě na kufry. Předchozí věta je míněna spíš jako zbožné přání než coby kritika. Plus si naopak zaslouží možnost zoomování nebo generování výsledného díla do tapety na plochu monitoru.

MV Agusta

Dalším představitelem italské designérské školy je značka MV Agusta. Protože nabídka modelů v tomto případě zahrnuje pouze tři položky, všechno se vešlo na jednu stránku. Vysokou úroveň grafického zpracování doplňuje přehledné uspořádání a snadná orientace. Jak postupně přidáváte na motorku další a další doplňky (a opět je z čeho vybírat), můžete současně sledovat růst potencionálního zatížení rodinného rozpočtu. Ceny jsou sice uvedeny ve společné měně některých evropských států, ale pro představu to stačí. Škoda, že chybí možnost uložení konečné podoby do obrázku s vyšším rozlišením. Na druhou stranu ale můžete soubor jedním kliknutím poslat na tiskárnu, ve které pak najdete několikastránkový dokument s fotografiemi a detailním popisem příslušenství i technickými parametry motocyklu.

Triumph

Přehled uzavírá anglický Triumph a zároveň potvrzuje domněnku, že konfigurátory jsou doménou výrobců s méně četnou modelovou nabídkou. Ono asi bude o něco náročnější naprogramovat a pak pravidelně aktualizovat aplikaci pro značku, jejíž katalog čítá řádově desítky modelů, než pro tří až pětičlenou rodinku motocyklů. Hovoříme-li o značce Triumph, menu sice nabízí výběr z celkem osmnácti modelů, ale většina z nich se  několikrát opakuje v podobných variantách. Angličany chválíme za aktuální modelovou skladbu, ve které nechybí ani novinky pro letošní rok. Ovládání aplikace je celkem příjemné, ale trochu zbytečným dojmem působí filtr, který má sloužit k výběru kategorií příslušenství zobrazených v menu. Ve srovnání s aplikacemi předchozích značek vypadá tohle řešení tak nějak nekomfortně. A taky by se šiklo více úhlů pohledu, ne jen levý a pravý profil. Nedostatky trochu vyvažuje kalkulátor ceny, který ví mimo jiné i kolik stojí samotná motorka a sdělí vám jak cenu sady vybraných doplňků, tak i kompletu (montáž není započítána). Nechybí tlačítka pro uložení na tapetu, tisk a odeslání e-mailem.

Informace o redaktorovi

Petr Poduška - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (21x):



TOPlist