yamaha_mt09




Ducati představí novinky 2022 online, největším lákadlem je sériový DesertX

Boloňská značka se rozhodla, že stejně jako loni představí novinky na podzim online v rámci programu nazvaného Ducati World Premi?re 2022. Čeká nás šest epizod, přičemž novinku z té poslední víme už teď – sériový DesertX!

Bylo by mylné se domnívat, že Ducati objevila výhody online prostředí pro prezentaci nových modelů až v loňském „pandemickém“ roce. Již v říjnu 2019 totiž tímto stylem představila nové modely ještě před konáním veletrhu EICMA, na němž jste si je „jen“ mohli prohlédnout naživo. Loni byla EICMA zrušena a značka přišla s konceptem Ducati World Première, sestávajícího z pěti online premiér v týdenní periodicitě, přičemž první proběhla na začátku listopadu právě v době, kdy se měly původně otevřít brány milánského výstaviště. Letos se EICMA za přísných hygienických pravidel konat má, a to v termínu 25.-28. listopadu (o dobré tři týdny později než obvykle), ovšem Ducati se zatím nevyjádřila, jestli se zúčastní, a my bychom si skoro tipnuli, že ne. Protože nyní zveřejnila svůj letošní program Ducati World Première 2022, jenž začne již příští týden a skončí až dva týdny po veletrhu v prosinci. Bude sestávat z šesti epizod, ovšem nikoli po týdnu, nýbrž po dvou, pravidelně ve čtvrtek od 16 hodin. A že by Italové utratili ty dlouhé peníze, co účast na veletrzích vždycky stojí, a tu největší novinku tam nevystavili a představili ji až později, se nám nezdá příliš pravděpodobné.

Co tou největší novinkou je, to nám Ducati už také řekla. Bude to sériová podoba konceptu DesertX, který ukázala právě předloni spolu s druhým konceptem Scrambler Motard. Tehdy šlo o motocykly postavené na bázi modelů Scrambler, tedy se vzduchem chlazenou jedenáctistovkou, a DesertX bodoval u fanoušků všude po světě. Cestovní enduro postavené ve stylu legendárních motocyklů Cagiva Elefant, do nichž Ducati dodávala své motory, bylo přijato s velkým nadšením a v Ducati věděli, že mohou začít dělat na sériovce.

Ta ovšem nebude se Scramblery mít nic společného, když ji bude pohánět kapalinou chlazený dvouválec Testastretta o objemu 937 cm3, který známe ze spousty současných Ducati, ať už jde o Monster, Hypermotard nebo „malou“ Multistradu. Ten má být zasazen do úplně nového šasi určeného pro offroadové používání, kde oceníte přední 21“ kolo. Více informací Ducati neprozradila, také fotky existují jenom dvě zepředu v písku, ale je nad slunce jasné, že půjde o adventuru namířenou proti BMW F 850 GS, Hondě Africa Twin, KTM 890 Adventure nebo Triumphu Tiger 900 Rally.

DesertX bude představen při poslední online prezentaci na začátku prosince, co ale bude náplní předchozích pěti, to můžeme jenom spekulovat, neboť Ducati uvádí pouze „básnické“ názvy. Již příští týden to bude Your everyday wonder, tedy nějaký zázrak pro každý den, kde doufáme, že nepůjde o nějaké elektrické koloběžky nebo kola, ale že se pořád bavíme o motorkách. Nějaký méně sportovní Monster, nebo další Scrambler? Každopádně bychom to viděli na nějaký menší objem. A jelikož je to první novinka, zřejmě bude dosti významná. Následuje Mark your roots, tedy něco „ke kořenům“, takže klasika nebo cruiser? Těžko říct. Třetí epizoda jménem Rule all mountains by mohla souviset s Multistradou Pikes Peak, jejíž špionážní fotky se dají na internetu najít, ale nevím, to mi přijde málo, mohla by to být třeba inovovaná Multistrada 950. Nebo nějaká offroadová verze V4. Čtvrtá premiéra má podtitul A new Fighter in town, a tam bychom to viděli na nějaký Streetfighter 950, tedy dvouválcovou alternativu k šílené vé-čtyřce, a pod pátým sloganem The evolution of Speed očekáváme další variantu superbiku Panigale. Tohle jsou jen naše spekulace, jak to bude doopravdy, ukáže až budoucnost. Jistý je jen DesertX. My vám z každé premiéry přineseme samozřejmě podrobný článek.

Ducati World Première 2022
30. září 2021 ‑ Your everyday wonder
14. října ‑ Mark your roots
28. října ‑ Rule all mountains
11. listopadu ‑ A new Fighter in town
25. listopadu ‑ The evolution of Speed
9. prosince ‑ Dream Wilder - DesertX

Informace o redaktorovi

Jan Rameš - (Odebírat články autora)

Autor článku obdržel prémii 15 Kč od 3 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
Bogodar přispěl 5 Kč
Zdenek54 přispěl 5 Kč
LazyFrog přispěl 5 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):
Motokatalog.cz



TOPlist