globalmoto_unor




Dočkáme se zlevnění japonských motorek?

Možná jste na běžných zpravodajských portálech zaregistrovali, že došlo k podepsání dohody o volném obchodu mezi Evropskou unií a Japonskem. Z toho bychom mohli nakonec profitovat i my motorkáři, protože dochází k odstranění daní a cla u motorových vozidel dovezených ze země vycházejícího slunce.

Nebudeme se zabývat ostatními pozitivy a negativy smlouvy JEFTA, ale jen tím pro motorkáře nejdůležitějším. Díky dohodě má do pěti let zmizet 8% daň u motocyklů včetně skútrů do 250 ccm, nad tuto hranici byly japonské jednostopé výrobky zatíženy 6% daní a i ta zmizí, stejně jako 3,7 % u náhradních dílů a příslušenství. Nakonec tedy bude záležet na dovozcích, jestli snížení daní zohlední na finální ceně nebo si zvýší marže. U japonského superbiku by ale zlevnění mohlo znamenat až 25 000 korun.

Zlevnění se nebude automaticky týkat všech modelů značek Honda, Kawasaki, Suzuki a Yamaha, protože některé své modely vyrábějí v jiných zemích, stejně tak to platí pro náhradní díly a příslušenství. Kromě osvobození od cla se dohoda také týká sjednocení emisních a bezpečnostních norem mezi EU a Japonskem, takže například dovoz a registrace individuálně dovezeného stroje by se měl zjednodušit. Platí to samozřejmě pouze pro nově vyrobené kousky.

Dohoda přichází v době, kdy Donald Trump vede "obchodní válku", která se mimo jiné dotkla i značek Harley-Davidson a Indian. Prvně jmenovaná značka kvůli tomu dokonce přemýšlí o přesunu výroby ze spojených států. I tady by ale v budoucnu mohla nastat změna. V reakci na dohodu mezi EU a Japonskem přišli zástupci USA s tvrzením, že by rádi dojednali podobnou dohodu o volném obchodu mezi EU, Japonskem a USA. Uvidíme, jak to tedy vše dopadne a jestli se nakonec dočkáme nějakého zlevnění.

Informace o redaktorovi

Honza Zajíček - (Odebírat články autora)
Jiří Jevický - (Odebírat články autora)

Autoři článku obdrželi prémie 96 Kč od 16 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
Medvědis přispěl 6 Kč
Marian16 přispěl 6 Kč
Clint. přispěl 6 Kč
Jarda-Bekr přispěl 6 Kč
Kaja-SV přispěl 6 Kč
Czort přispěl 6 Kč
masi přispěl 6 Kč
ALLEXXX přispěl 6 Kč
Kitko přispěl 6 Kč
vopatvserubak přispěl 6 Kč
Straza.ninja přispěl 6 Kč
Indian82 přispěl 6 Kč
zmulin přispěl 6 Kč
-Zajo- přispěl 6 Kč
callowsick přispěl 6 Kč
Riksa přispěl 6 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (3x):



TOPlist