yamaha_mt09




Czech Custom Grand Prix v Brně na Motosalonu

Jednou z velkých novinek veletrhu Motosalon 2020 je i soutěžní výstava motocyklových staveb a přestaveb Czech Custom Grand Prix 2020. I přes to, že se koná poprvé, půjde o největší výstavu s největším počtem custom motocyklů ve střední a východní Evropě za posledních pět let. Pořadatelé omezili počet vystavených exponátů na 100 strojů, protože tento počet se podařilo v ČR překročit historicky pouze jednou… Vzhledem k situaci na custom scéně v ČR i okolních zemích nikdo nepředpokládal, že by se měla tato situace ještě někdy zopakovat. Aktuálně má však poslední přihlášený účastník číslo 98…!

Kapitoly článku

To, co řadu let vypadalo jako nemožné, se letos konečně stalo skutečností! Jeden obrovský veletrh v jednom městě a v jednom termínu, nabízející za jedno vstupné i velmi zajímavý doprovodný program světové úrovně, jehož součástí je i „světová“ soutěžní výstava motocyklových staveb a přestaveb. Trvalo to, ale nakonec se to povedlo… „Asi mi vůbec nepřísluší komentovat situaci a aktuální vztahy mezi tuzemskými veletržními giganty, nicméně mně i celému organizačnímu týmu bylo po loňském patnáctém ročníku soutěžní výstavy Bohemian Custom Bike jasné, že změna je nevyhnutelná a že nejlepší cestou je spojení největšího českého motocyklového veletrhu s největší českou custom show. Jednání probíhala několik měsíců a v září 2019 došlo k vzájemné dohodě“, komentuje situaci Ondřej Hrůza, hlavní organizátor akce Czech Custom Grand Prix a letitý organizátor dosud největší české výstavy motocyklových customů Bohemian Custom Bike. „Jsme v Čechách; a v Čechách když něco děláte, jste pod strašným drobnohledem. I když stavíte novou akci úplně od nuly… Takže pokud měla mít Custom Grand Prix 2020 úspěch hned od startu, museli jsme sáhnout  úplně nejvýš a stát se oficiálním podnikem Mistrovství světa AMD, což se povedlo“, vysvětluje Hrůza.

AMD World Championship of Custom Bike Building je aktuálně nejvyšší světová soutěž ve stavbách a úpravách motocyklů. Právě umístění v této soutěži určuje, kdo se stane špičkou a celebritou světa motocyklových customů v daném roce. Tzv.“AMD official affiliate events“, akce, kterých je celkem 11, nominují konstruktéry z různých částí světa na velké finále, které se koná u příležitosti veletrhu Intermot v Kolíně nad Rýnem na začátku října 2020. Jedním z těchto eventů je i Czech Custom Grand Prix 2020, zaměřená primárně na země bývalého východního bloku. O což šlo agentuře AMD nejvíce.

V rámci Custom Grand Prix 2020 bylo vypsáno 10 oficiálních kategorií a tři doplňkové. „No, teď se tomu musím smát, protože na začátku jsme chtěli počet kategorií spíš snížit. Jenže přišly regule AMD, nové kategorie, které jsou dané, a najednou jsme měli o dvě kategorie více, než dřív! Ale vlastně je to v pořádku. Vždycky jsme měli snahu dekorovat pěknými a kvalitními cenami co nejvíce účastníků. Protože si to zaslouží. A rozdělení do kategorií je ten nejlepší způsob, jak neposuzovat dvě naprosto nesrovnatelné věci. Třeba radikální streetfighter s maskou predátora a starou Vespu ve steampunkovém designu. Na to tabulky nejsou“, dodává Ondřej Hrůza. Speciální trofeje pro Czech Custom GP, kterých se letos bude rozdávat celkem 35, ručně vyrobil známý umělec Petr Vaněk.

Motocyklové customy začínají přesně tam, kde běžné produkční motocykly končí. Na Czech Custom GP uvidíte exponáty ze sedmi zemí. Od upravených skútrů a Pionýrů, až po dlouhé choppery a lowridery poháněné dvoulitrovými vidlicovými dvouválci. Café racery, scramblery, streety, old schooly… To vše vás čeká právě na Czech Custom Grand Prix 2020. Tak se těšte; uvidíme se v pavilonu F!

Informace o redaktorovi

TZ - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist