globalmoto_duben_nolan




Chytrá přilba zastaví nepříjemný hluk

Otravuje vás hukot větru v uších, když jedete na motorce trochu rychleji? Podle odborníků může v dlouhodobém měřítku způsobit dokonce poškození sluchu. Řešením mohou být špunty do uší, ale přes ty zas nejsou slyšet ani sanitky, ani klaksony kolemjedoucích aut. A nebo taky nová inteligentní helma americké značky SENA, která dokáže hluk potlačit.

Přestože dražší modely přileb jsou na tom s hlučností většinou lépe než laciné kokosky, ale hrobové ticho nezažijete v rychlosti přes 100 km/h asi v žádné z nich. Hodně samozřejmě záleží na tom, jestli máte hlavu schovanou ta vysokým plexi nebo bojujete s větrem na naháči. Pro ty, kdo by v helmě uvítali víc klidu, je tady nová technologie od značky SENA. A pokud je nám známo, jedná se o vůbec první přilbu tohoto druhu. O co jde?

SENA Smart helmet je na pohled běžná integrální přilba na motorku se vším co má mít. Karbonová skořepina, vnitřní EPS výstelka, vyjímatelný a pratelný interiér z měkkého a rychleschnoucího materyálu soft COOL-Quick Dry, systém ventilací - zkrátka všechny známé prvky, které zvyšují  bezpečnost a pohodlí motorkářovy hlavy. Zajímavější už je ale prvek výbavy jménem Intelligent Noise-Control™ (INC).

Ten slouží k tomu, aby majitel přilby za jízdy slyšel jenom ty správné zvuky, jako hluk okolního provozu, otáčky motoru nebo houkání sanitky. INC naopak potlačuje aerodynamický hluk, který je při dlouhodobé rychlé jízdě nejen nepříjemný, a podle lékařských studií také škodlivý. Podle dostupných informací to funguje zhruba tak, že čtyři vestavěné mikrofony snímají všechny zvuky uvnitř helmy, vestavěná řídící jednotka je pak analyzuje a pomocí speciálních sluchátek odfiltruje nežádoucí hluk pod kritickou hranici 100 decibelů.

Helma je dále vybavena režimem Ambient, který naopak zlepšuje přenos zvuku zvenčí do interiéru. Tato funkce je určena například pro situace, kdy zastavíte a potřebujete se rychle na něčem domluvit s kámošem na druhé motorce aniž byste přitom sundavali přilbu. Volitelným doplňkem je pak klasický interkom s Bluetooth připojením k telefonu nebo druhé přilbě.

Co myslíte, má tahle technologie budoucnost, nebo je to jenom další ze zbytečných vynálezů?

Informace o redaktorovi

Petr Poduška - (Odebírat články autora)
Press - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (30x):



TOPlist