globalmoto_duben_nolan




Boxer Superbob: V-Twin 1000 Turbo

Na francouzské výstavě motocyklů se objevil zajímavý futuristický showbike Superbob, který je poháněn vidlicovým dvouválcem s přeplňováním pomocí turbodmychadla.

Kromě již známých novinek se na výstavě Salon de la Moto v Paříži objevilo pár zajímavých kousků. O prototypu Husqvarna Concept Strada jsme vás informovali již včera, dnes tu je jiný koncept od domácí francouzské firmy - showbike Boxer Superbob.
Za celým projektem stojí firma Boxer Design. Základem celého stroje je karbonový rám. Motor byl vyvíjen spolu s firmou Akira Technologies, která se podílí např. na vývoji a stavbě závodní pohonné jednotky V4 pro MotoGP. Velký V-Twin má objem 1 000 ccm a je přeplňován turbodmychadlem. Výsledkem je výkon 160 koní a suchá hmotnost 175 kg.
Podvozek tvoří přední přepákovaná vidlice, podobná technice Telelever od BMW, vzadu je jednoramenná kyvná vidlice; sekundární převod zařizuje ozubený řemen a brzdy jsou od firmy Brembo.
Dle slov manažera projektu, pana Alberta Castaigneho, by se motocykl mohl dostat do sériové výroby během roku 2012 a první šťastlivci se ho dočkají o rok později. Plánuje se ale jen limitovaná edice 300 kusů a tomu odpovídá i cena 19 900 Eur (500 tisíc korun). Jak už bývá zvykem, za exkluzivitu si musíte připlatit.

Informace o redaktorovi

Roman Daněk - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (16x):



TOPlist