yamaha_mt09




Borile vtrhne na scénu s inovovanými retro modely

Italská malosériová značka Borile je sice pro mnohé naprosto neznámá, pro některé zasvěcené motorkáře se ovšem jedná o zcela kultovní záležitost. Značka vznikla poprvé v roce 1988, ovšem do současné podoby byla postavena na nohy někdy v roce 2010, aby začala v malém vyrábět netradiční retro stroje.

Mezi nejzásadnější díla italského Borile patří scrambler B500 Ricki, jednoduše pojaté Multiuso nebo B450 Scrambler, což je reinkarnace klasického Ducati Scrambler ze šedesátých let. Právě kvůli Scrambleru vznikl mezi zakladatelem značky Umbertem Borile a Ducati dokonce i soudní spor. Borile totiž vytvořil novodobý Scrambler s požehnáním Ducati jako první a italská značka mu s novodobým produkčním modelem prý ukradla nápad.

Až dosud zůstávalo Borile každopádně jen hodně malou záležitostí, vyrábějící pár ručně postavených motorek každý rok. Jenže teď by se mohlo postavení značky do značné míry změnit. Na tiskové konferenci Borile totiž oznámilo, že se chystá mezi lety 2018 a 2021 uvést na trh několik revidovaných či úplně nových modelů.

Všechny nově příchozí stroje budou mít současnou Euro 4 homologaci a mají se začít prodávat po celé Evropě. Po vzoru současných modelů se bude jednat hlavně o menší stroje o objemu do 500 ccm, vždy doplněné o retro vzhled a prvky. První nové modely spatříme na letošním motosalonu EICMA, konaném v listopadu v Miláně.

Velká otázka každopádně vyvstává kolem toho, kde chce Borile svoje motorky vyrábět. Je zde totiž určitá možnost, že firma přenechá výrobu směrem na východ, konkrétně třeba do Číny.

Informace o redaktorovi

Dominik Valášek - (Odebírat články autora)
Jiří Jevický - (Odebírat články autora)

Autoři článku obdrželi prémie 20 Kč od 6 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
masi přispěl 2 Kč
Petr7474 přispěl 2 Kč
PAVY přispěl 2 Kč
kopetr přispěl 2 Kč
Thiacomo přispěl 2 Kč
cider přispěl 10 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist