husqvarna_svartpilen_801_2




Nové BMW R1200R

Společnost BMW představila nový model BMW R1200R. Nový dvanáctistovkový boxer tedy bude nově pohánět i naháče řady R a opakuje se trend bavorského výrobce posledních let - s podstatným zvýšením výkonu přichází znatelné snížení hmotnosti. Nové eRko využívá většinu technologických i konstrukčních prvků převzatých z modelů R1200GS a R1200RT, ale výrobce jej navíc vybavil další technickou lahůdkou - systémem elektronického řízení prokluzu.

Po stránce designu stroj oproti předchůdci (viz test BMW R1150R) dost zeštíhlel, přišel o charakteristický vysoký přední blatník a vůbec celý předek s malým světlometem vypadá dost „nahatě“ a odkrývá pohledu konstrukci Teleleveru. Já osobně doufám, že designéři ještě mají něco v záloze a časem nám nabídnou líbivější verzi Rockster.



Díky novému výkonnějšímu a odlehčenému motoru nové BMW R1200R disponuje výkonem 109 koní při suché hmotnosti pouhých 198 kg (se všemi náplněmi 223 kg)! Už dávno tedy neplatí, že co bavorák, to těžká mašina. A to je ještě třeba vzít v úvahu, že hodně hmotnosti spolyká jen samotné zavěšení zadního kola jednostrannou kyvkou s kardanem. Krouťák dosahuje hodnoty 115 Nm (pro srovnání, u předchozího modelu R1150R to bylo 85 koní a 98 Nm). Nové erko používá podobnou převodovku jako RT, jen o něco kratší. Jinak vepředu najdeme osvědčené odpružení Telelever, vzadu Paralever.

BMW také jako první v třídě naháčů a roadsterů zavádí systém ABS integrovaný se systémem ASC pro kontrolu prokluzu při akceleraci. Když k tomu připočteme ještě možnost vybavení elektronickým nastavením odpružení ESA, dostáváme v součtu pořádnou řádku funkcí, které přispívají k pohodě a bezpečnosti jízdy. Jak je to u bavoráků zvykem, pro motorku bude k dispozici nepřeberné množství doplňků a variant výbavy, však od ní také výrobce očekává podobné prodejní úspěchy, jaké mu přinesly naháče R1150R.

Informace o redaktorovi

Filip Tichý - (Odebírat články autora)
TZ - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (3x):
Motokatalog.cz



TOPlist