journeyman_brezen




BMW R18 již 3. dubna, ve dvou modelech

AKTUALIZOVÁNO, ODHALENÍ R18 JIŽ 3. DUBNA.  Přestože si velký cruiser BMW s osmnáctistovkovým boxerem už můžete rezervovat a dokonce složit zálohu, zatím nikdo nevěděl, jak bude vlastně vypadat. Teď konečně známe téměř finální podobu, potvrzenou několika „špiónskými“ snímky z testování a patentovými nákresy. A fabrika také oznámila odhalení nového modelu na datum 3. dubna 2020

Kapitoly článku

I tak ale máme poměrně jasnou představu, díky neoficiálním informacím od našich zdrojů, kteří měli minulý týden možnost si předvýrobní prototypy prohlédnout na utajované prezentaci pro dealery a vybrané VIP zájemce v Praze. Ti nám potvrdili, že R 18 opravdu vyjede na trh ve dvou verzích, touringové a cruiserové. Budou mít jen opravdu málo společného s old-school konceptem R 18/1 představeným vloni na jaře na přehlídce Concorso d’Eleganza Villa d’Este. Také druhá stavba R 18/2, představená na podzim, šla nakonec jiným směrem než finální podoba z patentových nákresů.

Chvíle představení dvou modelů BMW R 18 se blíží a na webu začínají kolovat neoficiální snímky z testování, které často bokem vypouštějí sami výrobci, aby navnadili mediální zájem. Kolegové z amerického webu RideApart se o svém zdroji fotek nezmiňují. Fotografie každopádně potvrzuje finální podobu touringového stroje s mohutnou polokapotáží v americkém stylu. Z té je zřejmé, že BMW s novým modelem hodlá konkurovat americkým velkoobjemovým baggerům Harley-Davidson a Indian. Místo mohutného V-Twinu nabízí snad ještě mohutnější dojem z velkých válců do stran, jinak se ale velký touring tváří ryze americky. Posuďte sami při přímém porovnání s modely Harley-Davidson Street Glide a Indian Chieftain.

BMW R 18 - touringová verze

Harley-Davidson Street Glide a Indian Chieftain

Hodně zajímavá bude celková ergonomie a styl řízení. Kvůli válcům se totiž BMW bude hodně lišit v posazu, protože nemůže vystrčit nohy jezdce dopředu a opřít je do ploten. Jezdec na snímku z testování má nohy pod sebou a tomu odpovídá i pozice řídítek. Bude zajímavé sledovat ohlasy skalních fanoušků BMW, kteří již složili zálohu a minulý týden měli někteří z nich poprvé neoficiálně možnost vidět svůj stroj a vybrat si verzi. Finální podoba totiž vypadá hodně jinak než loňské koncepty, byť naše zdroje z Německa slibují možnost speciálních kitů na přestavbu do podoby R 18/1 z Villa d’Este.

Na snímcích testovacího prototypu vidíme i dolní kryty nohou, které pravděpodobně budou doplňky z příplatkové výbavy, protože na patentových nákresech chybí. Patentové nákresy naopak potvrzují uspořádání přístrojovky touringového stroje s obrovskou dolní obrazovkou. Ta bude s největší pravděpodobností obsahovat kompletní infotainment včetně navigace. Na testovacím prototypu ale vidíme i speciální čidlo nad světlometem, je tedy možné, že nová R 18 bude mít i nějaké přelomové technologie jako adaptivní tempomat či sledování provozu před motocyklem.

Ještě zajímavější jsou patentové nákresy nahatého cruiseru bez polokapotáže a bez kufrů. Na nich zvláště z čelního pohledu vypadá plochý boxer opravdu obrovsky. Celkový obrys opět evokuje hlavně cruisery H-D a Indian, ovšem liší se od nich zajímavě řešenými výfuky s vypouklými koncovkami zakončenými ploutvičkou. Podobný tvar naznačil i první koncept R 18/1 a je logické, že se ho výrobce pokusí zachovat i do produkční podoby. Také u nahatého cruiseru bude hodně zajímavé první svezení s nohama pod sebou namísto vystrčenými před sebe jako u amerických značek.

O datu oficiálního představení a uvedení na trh můžeme stále jen spekulovat, podle mého osobního odhadu ale zbývají už jen měsíce a na BMW Motorrad Days už novinku uvidíme. Výrobce musí pospíšit mimo jiné i proto, že obří dvouválcový boxer se už za rok ukáže v nové kapitole Batmana, tentokrát s Robertem Pattinsonem za řídítky. A tady přinášíme pár snímků z natáčení jízdních scén letos v zimě.

Informace o redaktorovi

Filip Tichý - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Autor článku obdržel prémii 12 Kč od 4 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
pernik92 přispěl 3 Kč
Freddy_X přispěl 3 Kč
Mark09 přispěl 3 Kč
Bogodar přispěl 3 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):
Motokatalog.cz



TOPlist