globalmoto_duben_nolan




BMW představuje koncept ala Dakar

Co spojuje BMW R NineT, GS a Rally Paříž-Dakar? No přeci nový koncept, který bude o víkendu k vidění na festivalu Wheels & Waves ve francouském Biarritzu. Upravený retrobike ze současné produkce BMW vzdává hold úspěchům značky v nejslavnější rally světa, kde motocykly s modrobílou vrtulí vyhrály v osmdesátých letech třikrát za sebou.

Německý výrobce zatím nemá ambice postavit další motorku pro závod, který pořád platí za nejtěžší zkoušku techniky i fyzické a psychické zdatnosti jezdců, přestože už má s Dakarem společné jen jméno. Aby se však nezapomělo na úspěchy značky v dobách dávno minulých, přichází BMW se zajímavý konceptem. Jeho základem je ryze silniční model R nine T, vylepšený řadou off-roadových prvků a převlečený do závodních barev. A název dostal podle jezera, u kterého kdysi stála cílová rampa nejtěžšího terénního závodu.

V dobových speciálech našly inspiraci díly jako přední maska, velká nádrž, vysoko umístěný blatník, ochrany motoru nebo kryt olejového chladiče. Povinností pak jsou drátová kola, obutá do terénních pneumatik, nebo vyšší zdvihy pérování. Se startovním číslem 101, uvedeným na bílé tabulce, získal Gaston Rahier v roce 1985 pro BMW třetí vítězství v řadě.

BMW R nineT se často stává základem pro nejrůznější úpravy, což potvrzuje jeho hojný výskyt na festivalu Wheels & Waves ve francouzském Biarritzu, kam se vloni přijelo podívat celkem deset tisíc lidí. Koncept Lac Rose však mezi ostatními přestavbami rozhodně nezanikne, a to nejen díky barevné kombinaci bílé se signální červenou. Mimochodem, do stejných barev BMW obléklo i výbavu pro jezdce - tedy bundu a enduro přilbu z nabídky originálního příslušenství.

 

Informace o redaktorovi

Petr Poduška - (Odebírat články autora)
Press - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (7x):



TOPlist