yamaha_demo_tour




BMW Concept Path 22: R NineT jako scrambler

Návštěvníci festivalu Wheels & Waves ve francouzském Biarritzu měli o uplynulém víkendu šanci vidět první oficiální podobu očekávaného scrambleru od BMW. Mnichovská fabrika si vybrala společné setkání fanoušků custom scény a surfařské kultury k prezentaci projektu s názvem Concept Path 22, který v sobě oba světy spojuje.

Kapitoly článku

Jako základ pro svůj první scrambler značka BMW zvolila úspěšný model R NineT, který vyzbrojila nejen všemi podstatnými prvky, potřebnými pro jízdu po nezpevněných cestách, ale rovnou i bočními držáky na převoz surfařského náčiní. Vzhledem k této kombinaci je název konceptu víc než příznačný, protože Cesta číslo 22 je mezi surfaři vyhlášeným pojmem. Říká se tak jedné z nejhůř přístupných pláží na pobřeží Atlantiku v jižní Francii, kam se dá dostat přes borový les jenom pěšky - nebo na motorce.

Koncept Path 22 je proto obutý do pneumatik s hrubým vzorkem, odpružení hliníkových pětipaprskových kol má prodloužené zdvihy, kulaté přední světlo chrání mřížka a výfuky jsou vytažené nahoru pod sedlo. Původní myšlenka scramblerů z padesátých let, kdy se podobným způsobem upravovaly silniční motorky, tedy zůstala zachována. Otázkou je, jestli zrovna model R NineT vybavený dvanáctistovkovým boxerem o výkonu 110 koní, není pro tenhle účel příliš těžkopádný. 

V BMW ale určitě dobře vědí co dělají. Tady jde především o styl, a scramblery jsou momentálně v kurzu. Koncept je propracovaný do posledního detailu; stačí se podívat na ručně šité sedlo z hnědé kůže, rukojeti vyrobené ze stejného materiálu, integrované blinkry nebo zrcátka zasazená do konců řídítek - to je prostě klasika. Moderní dobu připomíná jenom digitální přístrojovka, a samozřejmě další komponenty, jako odpružení od Öhlinse nebo kotoučovky Brembo.

S grafickým zpracováním pomohl britský avantgardní umělec Nicolai Sclater, který si říká Ornamental Conifer. Dvě speciální surfová prkna zase pro Concept Path 22 navrhl Mason Dyer ze San Diega. Hliníkové držáky pochází přímo z dílen BMW, a pro případy, kdy se zrovna jede jinam než na pláž, se tyhle "nosiče fošen" dají sklopit nebo demontovat. U podobné akce nesmí chybět ani Roland Sands, jehož logo najdeme na hlavách válců.

O budoucnosti prvního scrambleru značky BMW zatím není známo vůbec nic, ale dá se předpokládat, že konceptem Path 22 to neskončí. Jak moc se bude finální podoba blížit k tomu, co bavorští představili na fetivalu Wheels & Waves, se možná dozvíme už letos na podzim.

Video

Není zapnut JavaScript. Tento text má být nahrazen přehrávačem.

 

Informace o redaktorovi

Petr Poduška - (Odebírat články autora)
Press - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (5x):
Motokatalog.cz



TOPlist