yamaha_demo_tour




BMW Apollo Streamliner: aerodynamický koncept tureckého designéra

Jistě se všichni bez diskuze shodneme, že aerodynamika je důležitým prvkem všech dopravních prostředků, motorky pochopitelně nevyjímaje. Aerodynamiku v maximální možné míře představuje na své vizualizaci i Turek Mehmet Doruk Erdem.

Jeho koncept, který je a s největší pravděpodobností navždycky zůstane jen počítačovým 3D modelem, představuje motocykl, určený k lámání rychlostních rekordů. Design, který by se dal poměrně snadno nazvat nevyváženým, kombinuje dva do sebe v zásadě nezapadající světy. Přední část protažená kupředu je kompletně zakrytována včetně kola a slouží k rozrážení vzduchu. Kulatý vyčnívající světlomet vypadá v kombinaci s nafouklými bočnicemi trochu jako předek robustních automobilů, které brázdily Ameriku ve třicátých letech.

Druhá část naopak potěší oko nejednoho strojaře, neboť zde zůstalo vše zcela odhaleno. Masivní rám se táhne nad velkým dvouválcovým motorem a čistě na něj navazuje kyvná vidlice svírající široké, vyplétané zadní kolo. Jednoduché sedlo je potaženo hnědou kůží a je umístěno velmi nízko. Řídítka společně s palubními přístroji jsou umístěna hodně vpředu a skryta pod decentním větrným štítkem.Návrh tureckého designéra lze brát jako poměrně zajímavé designové cvičení, ovšem bez vyhlídek na převedení do reality. Drobnou otázkou zůstává také to, proč je jako značka zvoleno právě BMW, když sám koncept na bavorského výrobce nijak neodkazuje.

Informace o redaktorovi

Dominik Valášek - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (7x):



TOPlist