yamaha_demo_tour




BMW ovládlo anketu Motocykl roku

Vítězství ve čtyřech kategoriích a také v absolutním pořadí, to je skóre, kterým se může pochlubit mnichovská značka v tomto ročníku tradiční ankety Motocykl roku. Japonští giganti zřejmě vůbec poprvé nevyhráli kategorii žádnou, když se o další tituly podělily Evropa a Amerika.

Celý měsíc únor jste měli na to, abyste v anketě Motocykl roku hlasovali – zahájena byla na začátku února, končila teď na Motosalonu, kde v sobotu večer rovnou proběhlo její vyhlášení. Letos vás hlasovalo více než loni, přes 18 tisíc, a spoustu věcí veřejnost viděla úplně jinak než odborná porota, v níž samozřejmě máme také své zástupce. Jak to tedy dopadlo?
Vzácná shoda mezi veřejností a odborníky proběhla v obou čtyřkolkových kategoriích, které se do Motocyklu roku zase po čase vrátily. Tady všichni vsadili na „značkové zboží“, když ATV vyhrál Can-Am Outlander a „autíčka“ side by side zase Polaris General. Jinak jsme se lišili ve všech ostatních kategoriích, někde trochu, jinde zásadně.

Pro veřejnost bylo jednoznačným vítězem kategorie skútrů do 125 cm3, kde mimochodem nebyl jediný benzínový stroj, vše elektriky, novodobé Prase, tedy Čezeta 506. Odborníci naopak lehce favorizovali Vespu Elettrica, ale titul šel i tak Čezetě. Jestli se nepleteme, je to vůbec poprvé, kdy nějaká česká značka vyhrála v Motocyklu roku. U větších skútrů jsme se shodli skoro úplně, tam byly rozdíly akorát na zadních pozicích, a vítězství si odneslo BMW C 400 GT před Hondou Forza 300 a Vespou GTS 300 hpe.

Veliké rozdíly byly u tradičně hodně nabité kategorie Endura včetně cestovních. Bezmála čtvrtina hlasů veřejnosti šla pro BMW R 1250 GS, ovšem druhé místo s téměř 20% podílem připadlo Kawasaki Versys 1000 SE, tedy motocyklu, který u odborníků skončil až na sedmém místě! Bronzová by podle lidového hlasování měla být KTM 790 Adventure R, již zase naopak odborníci dali na první místo před BMW a Yamahu Ténéré 700, která pro změnu veřejnost příliš nezaujala (šestá). Finální výsledky? BMW před KTM a Triumphem Scrambler 1200.

Hodně jsme se trefili u hodnocení kategorie Klasik včetně chopperů a cruiserů, kterou u veřejnosti jednoznačně, u odborníků „o prsa“ vyhrál Indian FTR 1200 S, tedy motorka, která podle nás patří spíše mezi naháče. O „bednu“ se podělil ještě Triumph Bobber Black s H-D FXDR 114. Naopak mezi cruisery podle by našeho názoru měla patřit Ducati Diavel 1260 S, a přitom tahle motorka vyhrála kategorii Naked bikes! Veřejnost ji dala jasně na první místo před Aprilii Tuono, kterou odborníci šoupli před Diavela. Na třetí místo si veřejnost prosadila Triumph Speed Twin, odborníky volená KTM 790 Duke lid příliš nezaujal (až 6.).

Zbývají dvě kategorie plné kapotovaných motocyklů. V cesťácích byly akorát tři stroje a netrefili jsme se v žádném, veřejnost hlasovala pro kompresorovou Kawu H2 SX SE+, odborníci pro BMW R 1250 RT, které také získalo finální vítězství. Na vítězi jsme se ale shodli u Sportovních silničních motocyklů, kde BMW S 1000 RR konkurenci doslova převálcovalo. Druhá byla Aprilia RSV4, třetí há-dvojka ve verzi Carbon.

A kdo se stal celkovým vítězem? Už víte, že to bylo BMW, ale které? Odborníci kromě pořadí v kategoriích musejí určovat ještě celkové pořadí, u veřejnosti se bere počet hlasů, který konkrétní motocykl dostal, a násobí se počtem strojů v kategorii, aby to bylo trochu objektivní. Největší počet hlasů od veřejnosti tak sice dostala Čezeta, ovšem po vynásobení příslušnými koeficienty skončila u veřejnosti až třetí za dvěma BMW, maxiskútrem C 400 GT a „cendurem“ R 1250 GS. Odborníci zase na první místo dosadili KTM 790 Adventure R před opět dvojici Bavoráků, géeso a erero. No a když se to sečetlo, vynásobilo, vydělilo a možná snad ještě i odmocnilo, tak v celkovém pořadí na bronzové příčce skončilo BMW S 1000 RR, na stříbrné KTM 790 Adventure R a titul absolutního Motocyklu roku 2019 si odvezlo BMW R 1250 GS. Pokolikáté už se „velké GS“ stalo vítězem téhle ankety? Na tuhle motorku prostě slyší celý svět, Českou republiku nevyjímaje. Sláva vítězům, čest poraženým!

Informace o redaktorovi

Jan Rameš - (Odebírat články autora)
Jiří Jevický - (Odebírat články autora)
Honza Zajíček - (Odebírat články autora)

Autoři článku obdrželi prémie 66 Kč od 8 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
Marian16 přispěl 9 Kč
Ogarovič přispěl 9 Kč
Davcoun přispěl 9 Kč
masi přispěl 9 Kč
Gappa114 přispěl 9 Kč
Rokoho přispěl 9 Kč
Kohouťák přispěl 9 Kč
mikes.z přispěl 3 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist