yamaha_demo_tour




Ariel: návrat k motorkám

Kdysi slavné britské značky se poslední dobou probouzí k životu. Před nedávnem jsme tu měli obrození značky Hesketh, která představila model 24, a už je tu další. Firma Ariel, známá jako výrobce sportovních vozů Atom, představila po více než padesáti letech nový model motorky.

Motocyklová historie jedné z nejstarších britských značek sahá až do roku 1902, kdy byl vyroben první model s motorem Minerva 240 ccm. Později začal Ariel vyvíjet motory vlastní výroby, z nichž mezi nejznámější patří inovační čtvercový čtyřválec The Square Four, který se v produkci firmy udržel s různými obměnami dlouhých 25 let (1931-56). Po druhé světové válce značku Ariel koupila konkurenční BSA, která později kvůli finančním potížím přestala investovat do vývoje, a poslední nový model značky Ariel představila v roce 1965. O pět let později značka Ariel přestala vyrábět motorky úplně.
Náš tip

Přečtěte si historii značky Ariel v našem Motokatalogu.

Novodobé dějiny značky Ariel se začaly psát právě teď, a to představením modelu Ace. Ten se bude vyrábět v malých sériích cca 100-150 kusů ročně ve stejné továrně, kde vznikají sportovní automobily Atom.
Ariel Ace pohání vidlicový čtyřválec o objemu 1 237 ccm z Hondy VFR1200, o maximálním výkonu 170 koní v 10 000 otáčkách a s nejvyšším točivým momentem 131 Nm při 8 750 ot. za min. Ze stejné motorky pochází i letmé uložení zadního kola.
Každý kus bude svým způsobem originál, protože záleží jenom na přání zákazníka, jakou dostane finální podobu a specifikaci. Ace může vyjet z linky jako nízký cruiser, naked bike i supersport, a podle výrobce se fantazii zákazníka nekladou téměř žádné meze. V nabídce jsou i různé komponenty odpružení, objednat se dá konkrétní výška sedla, velikost nádrže, řídítka, kola i kapoty. Cena začíná na 20 000 librách, což je v přepočtu zhruba 680 tisíc korun.

Informace o redaktorovi

Petr Poduška - (Odebírat články autora)
Press - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (9x):
Motokatalog.cz



TOPlist