yamaha_mt09




Piaggio slaví 130 let existence jednou zajímavou knihou

Koncern Piaggio, sdružující Vespu, Piaggio, Gileru, Moto Guzzi, Aprilii, Derbi, Scarabeo a Ape, má za sebou bezesporu dlouhou a barvitou historii. Vznik celého italského průmyslového magnáta datujeme déle než 130 let zpátky do minulosti a významný milník si můžeme připomenout novou knihou z limitované edice.

FuturPiaggio – 6 italských lekcí mobility a moderního života (v originále FuturPiaggio - 6 lezioni italiane sulla mobilità e sulla vita) je publikací amerického autora jménem Jeffrey Shnapp. Profesor z harvardské univerzity byl pověřen sepsáním knihy, která je definitivním průvodcem historií a současností Piaggio, a dokonce i nahlédnutím do budoucnosti.

FuturPiaggio nás zavede ke kořenům Moto Guzzi, ke sportovním úspěchům Aprilia Racing, ke zrození Vespy, ale také do období okolo světových válek a ekonomických krizí, se kterými se musel italský koncern vypořádat. Na celkem 336 stranách našla zastoupení každá ze značek a řeč je mimo jiné i o projektu Piaggio Fast Forward, vyvíjející nové koncepty mobility. Odsud pochází třeba nedávno propíraní autonomní roboti, určení pro manipulaci se zavazadly.

Kniha bude samozřejmě i potěchou oka. Piaggio vše zabalilo do moderního, minimalistického kabátu, který odkazuje na klasickou šroubovanou vazbu italského umělce Fortunata Depera z roku 1927. Celkem se v knize objeví 500 barevných a černobílých fotografií, z nichž některé dosud nebyly zveřejněné.

Jak již bylo řečeno, FururPiaggio vyjde v rámci limitované edice, ve které obdrží každá kniha jedinečné číslo. O vydání se postará nakladatelství Rizzoli a v Itálii je cena knihy nastavena na 200 euro.

Informace o redaktorovi

Dominik Valášek - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (4x):



TOPlist