globalmoto_duben_nolan




Přilby: novinky 2013

Chystáte se pořizovat na příští sezónu novou integrálku, odklápěčku nebo otevřenou přilbu? Ne že by už teď nebylo z čeho vybírat, ale katalogy pro rok 2013 jsou zase bohatší o řadu novinek. Podívejte se na přehled všech podstatných novinek, které jednotlivé značky představily na podzimních výstavách Intermot a EICMA.

Kapitoly článku

AGV (dováží A Spirit)

Žhavou novinkou z produkce AGV je nová limitovaná edice závodní přilby GP-Tech Simoncelli Tribute, která je ještě více podobná originální předloze. Součástí nové grafiky jsou loga Dainese a San Carlo, Simoncelliho číslo 58 a srdce v barvách japonské vlajky, které si Marco dal na svou přilbu k uctění památky obětí zemetřesení  v březnu 2011. Replika bude vyrobena v omezeném počtu 2 000 kusů, a v krabici spolu s přilbou najdete ještě tričko Dainese. Pro jezdce na skútrech je připravena otevřená varianta Bali Copter Simoncelli Tribute, rovněž s novou grafikou.
Do volného prodeje už se chystá také závodní model PistaGP, který měl zatím tu čest nosit na hlavě jenom Valentino Rossi.

Airoh (dováží Paolo)

Další italský výrobce rozšířil pro příští rok svůj sortiment prakticky ve všech kategoriích. V řadě integrálních přileb najdeme hned čtyři novinky: modely GP400 a T600 s kompozitovou skořepinou z karbon-kevlaru, levnější termoplastové se jmenují Movement a Aster-X. Nová motokrosová přilba z termoplastu má příznačný název Jumper, a mezi otevřenými jetkami přibyly modely Evergreen a Compact.

Arai (dováží A Spirit)

Nejvýznamnější novinkou v nabídce japonské značky pro rok 2013 je integálka Rebel, určená pro opravdové drsňáky. Speciálně tvar spodní hrany bradové části má kromě ze úkol co nejúčinněji rozrážet proud vzduchu při jízdě na nekapotovaném streetfighteru. Kromě černé a bílé se však bude vyrábět i ve veselejších kombinacích. Z integrálních modelů prošel ještě menší inovací Quantum, který dostal nový přívlastek ST. V řadě otevřených přileb Arai najdeme hned dva nové modely s kšiltem a dlouhým plexi: CT-RAM a CT-F.

Bell (dováží 4 MOTO)

Americká značka, která si hodně zakládá na své historii, si pro příští rok vystačí s novými barevnými kombinacemi. Kromě toho propaguje svoji novou technologii Twin Shell, což v překladu znamená, že dvouvrstvá skořepina kombinuje výhody termoplastu a kompozitu. Zatím se používá jenom u výklopné přilby M10, a podle má stejnou schopnost absorbce kinetické energie jako nejlepší kompozitové modely.

Blauer (dováží Meteorsport)

Od firmy, která dodává přilby americké policii a speciálním jednotkám už od roku 1935, se dá očekávat jenom ta nejvyšší kvalita. Motocyklové přilby navíc zaujmou svým jedinečným designem, o čemž se můžete detailně přesvědčit na nové spuštěných interaktivních stránkách www.blauerhelmets.com (plně funkční jsou ale jenom na tabletech a mobilech s dotykovým displejem). V samotné nabídce přileb se pod označením Mobil objevuje nový model s odnímatelnou bradovou částí (říká se jí modulární a ještě o ní v tomto článku bude řeč několikrát). Blauer se pustil také do stylového oblečení a na začátek předvedl kolekci barevných neoprenových bundy s chrániči ramen a loktů.

Caberg (dováží Bikers Crown)

Značka s nejširší nabídkou odklápěček obohatila svojí řadu o novinku Modus, která je jako jedna z mála homologovaná pro jízdu se zvednutou bradovou částí, a vyrábí se ve verzi s dofukováním lícnic i bez něj. Mezi otevřenými přilbami najdeme novou retro jetku Freeride. Základní verze se skořepinou ze sklolaminátu váží jen 900 gramů, ale můžete si připlatit za ještě lehčí karbon. Za chladného počasí se Freeride dá snadno dovybavit dlouhým plexi,  v parném létě naopak můžete občas vyndat celý interiér a hodit ho do pračky.

Givi (dováží Moto S+P)

Univerzální přilbu, která v zimě schová celou bradu a v létě se dá snadno předělat na otevřenou jetku, představila také italská značka GIVI. Do řady X.01 tak přibývá novinka Tourer, ze které se dá kromě bradové části odmontovat také horní kšilt. Integrovaná sluneční clona naopak zůstává k dispozici neustále.
Dalšími novinkami od GIVI pro rok 2013 jsou hluboká jet-přilba s prodlouženým plexi 10.8 Urban-J, menší otevřená přilba 10.7 Mini, která se vejde i do malého podsedlového prostoru skútru na šestnáctipalcových kolech a levnější varianta populární jetky 20.5., kterou výrobce v termoplastovém provedení označuje jako 30.1.Street-J.

HJC (dováží Bonmoto)

Prémiová řada kompozitových přileb HJC RPHA si získává čím dál větší oblibu mezi šičkovými závodníky. Po Benu Spiesovi si integrálku RPHA Plus vybral pro sezónu 2013  dokonce úřadující mistr světa MotoGP Jorge Lorenzo. Tu nejlepší skořepinu od HJC teď nově dostanete také v jiné než integrální podobě:  RPHA X je označení pro motokrosovou přilbu, a zařazení modelu RPHA Jet už tak nějak vyplyne z názvu. V nabídce nebude chybět ani odklápěčka RPHA Max, která dostala dvě nová barevná provedení včetně  nepřehlédnutelné fluorescenční zelené.   Důležitou novinkou ve střední cenové kategorii je i nová integrálka se sluneční clonou a vyjímatelnými vnitřky HJC IS17.

iXS (dováží iXS-sport.cz)

Také švýcarský výrobce se pustil do vývoje modulární přilby a výsledkem je nový model, se kterým jsme se už měli možnost seznámit během exkurze v sídle firmy. Transformer spojuje výhody uzavřené integrálky a otevřené jetky díky jednoduše odnímatelné bradové části. Ještě větší variabilitu zajišťuje vestavěná sluneční clona, a zvýšit pasivní bezpečnost v hustém městském provozu pak pomáhá výrazný lak. Rozšířenou nabídku barev najdete také u řady otevřených přileb HX89.

LS2 (dováží ASP Group)

Španělská značka LS2 se na trhu motocyklových přileb objevila teprve před pěti lety, ale rozhodně nepatří mezi žádné outsidery. Ve sportovním světě ji proslavily především limitované edice motokrosových přileb v národních barvách, které firma každoročně vyrábí  pro celou řadu účastníků Rally Dakar, včetně českých a slovenských jezdců. Zásadní novinku pro civilní sektor představuje odklápěčka FF393 Convert, která má homologaci pro oba druhy použití, a dá se legálně používat jako integrálka i s bradou překlopenou dozadu jako otevřená jetka.


Nolan/X-Lite (dováží Moto Cup)

Přilby italského výrobce už se podílely na zisku úctyhodných 41 titulů mistra světa, včetně letošní korunovace Jorge Lorenza ve třídě MotoGP. Ani tak úspěšné firmě nemůže být současný trend lhostejný, a také Nolan tedy přichází s novou modulární přilbou.
Model N44, označovaný jako "Crossover", vychází z úspěšné cestovní přilby N43E AIR a hodí se do každého počasí i prostředí. Nolan však neopouští ani kategorii klasických odklápěček, kde představil nový model N91. Nová integrálka Nolan nese označení N86, a je vybavena vestavěnou sluneční clonou a vyjímatelným interiérem. Všechny zmíněné novinky značky Nolan jsou vybaveny patentovaným systémem zapínání Microlock2 s dvojitou páčkou, zabraňující nechtěnému rozepnutí. Ve sportovním sortimentu firmy se pod značkou X-LITE objevují nové repliky a inovované modely X-802R a X-603.


Momodesign

Také mezi otevřenými stylovkami od Momodesign najdeme příští rok dva nové modely. Lehká a kompaktní přilba Mirage míří pestrobarevnou skladbou hlavně na mladší generaci zákazníků. Minimalistický Cruiser našel designovou inspiraci u vojenských přileb, ale pokud jde o komfort, splňuje ty nejvyšší nároky současného světa motocyklů. Skořepinu tvoří kombinace sklolaminátu a karbonu, a nechybí ani praktická sluneční clona.

Schuberth (dováží Geneze)

Německou značku Schuberth asi nejvíc proslavila v motocyklovém světě klapka s původním názvem Concept 1, jejíž třetí generace C3 prošla letos řadou vylepšení a objevuje se ve sportovnějším provedení pod názvem C3 Pro. Německou preciznost a smysl pro detail pak můžeme vidět za verzí C3 Lady, přizpůsobenou specifickým tvarům a potřebám ženského obličeje, a pro opravdové fajnšmekry se chystá limitovaná edice C3 Carbon. V nabídce pochopitelně zůstává závodní model SR1, sportovně-cestovní integrálka S2 a chystá se také nástupce jetky J1. Další nové modely by podle informací z továrny měly přibývat rychleji než doposud.

Scorpion-Exo (dováží MCF)

Nejen novými modely, ale také převratnými technologiemi se pochlubila značka Scorpion-Exo. Nejdůležitější novinkou mezi přilbami je závodní EXO 2000 Air, odlehčená až do takových detailů, jako jsou titanové D-kroužky na zapínání. Systém dofukování lícnic navíc slibuje závodníkům nejvyšší možný komfort. V roli modulární přilby se představuje nová EXO-910 Air, a termoplastová integrálka EXO-410 Air zaútočí na konkurenci v nižších cenových hladinách. A teď ty slíbené technologie. Revoluci v oblasti bezpečnosti má přinést nový koncept EXOLEDLITE, který výrazně zvýší viditelnost v provozu. Nejde jen o to, že by  helma se světýlky byla lépe vidět -  vestavěné diody totiž reagují na aktuální situaci, a podle toho zda jezdec na motorce zrychluje nebo brzdí se vždy rozsvítí příslušná plocha. No, pumpovacím lícnicím se před pár lety také všichni smáli.

Shark (dováží Nokamoto)

Francouzská značka si tak trochu připravila půdu už loňskou novinkou Speed-R, ale to co chystá na příští rok přesto naprosto šokujícící. Něco tak odvážného jako je Shark Raw už tady dlouho nebylo, to musíme uznat.
A unikátním designem to zdaleka nekončí: Shark Raw je zároveň přehlídkou kvalitních a pokrokových technologií. Skořepina je vyrobena z karbonových vláken, snadno odnímatelné brýle s UV filtrem používají optiku Carl Zeiss, vnitřek přilby tvoří bambusová vlákna, s vynikající savostí a odolností proti zápachu. Závodní Race-R Pro a sportovně-cestovní integrálka Vision se příští rok objeví nově v karbonovém provedení.

Shoei

Japonský výrobce dlouho váhal s použitím integrované sluneční clony a poprvé ji použil u odklápěčky Neotec, představené před rokem. Systém se zřejmě osvědčil, protože se v nezměněné podobě nyní objevuje u další novinky pro rok 2013. Integrálka GT-Air a odklápěčka Neotec mají ještě jeden společný prvek, který byl donedávna ve výbavě přileb Shoei tabu, a tím je zapínání ozubeným řemínkem a ráčnou. Oba tyto systémy naznačují, že GT-Air bude přilba zaměřená hlavně na dlouhodobý cestovní komfort. Další novinkou Shoei je otevřená jetka J-Cruise, která v hledáčku jezdců na skútrech a cruiserech vystřídá předchozí model J-Wing.

Suomy (dováží Motoman)

Za tři přilby v jedné vydává Suomy svojí hlavní novinku letošního podzimu. Ve skutečnosti může model 3logy sloužit jako integrálka, otevřená přilba, nebo otevřená přilba s interkomem, takže to máme spíš dvě a půl helmy. Plusem vestavěného komunikačního systému je ovšem čisté a jednoduché připojení mikrofonu bez jakýchkoli dalších kabelů. Skořepina přilby ze sklolaminátu má nestejnoměrnou tloušťku, aby dobře chránila kritické partie a zároveň byla co nejlehčí.

Informace o redaktorovi

Petr Poduška - (Odebírat články autora)
Jiří Jevický - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (9x):



TOPlist