yamaha_demo_tour




Eicma: přilby

K motocyklům nerozlučně patří bezpečnostní prvky, a ochrana hlavy je bez snižování významu ostatních částí výbavy motocyklisty pravděpodobně nejdůležitějším z nich. Stánků s přilbami bylo v Miláně k vidění nespočet, ale zmapovat nabídku všech asijských výrobců by trvalo mnohem déle než samotná výstava, proto jsme se věnovali hlavně zajímavostem u renomovaných značek.

Kapitoly článku

Airoh

Na rozlehlém stánku domácí značky Airoh se zřejmě počítalo s víkendovým návalem návštěvníků, a během novinářského dne prostor mezi vitrínami připomínal taneční sál dlouho před začátkem plesu. Italský výrobce vyčlenil samostatnou sekci třem novinkám pro příští sezónu: otevřená přilba s krosovým kšiltem, vyrobená z karbon-kevlarových vláken ponese označení TRR. K populárním retro modelům bude dobře ladit Jet Air – přilba klasického vzhledu, vyrobená z moderního karbon-kevlaru. Dobový vzhled nehyzdí žádný moderní plexištít kromě integrované sluneční clony, kterou lze nechat zasunutou. Na kratší cesty po městě je určena termoplastová City One, u které naopak plexi chrání celý obličej včetně brady. Zajímavým prvkem pasivní bezpečnosti, prezentovaným na stánku Airoh, je SQRC (Safety QR Code). Pomocí chytrého telefonu (iPhone nebo libovolný model s operačním systém Android) lze nahrát jakýkoli vzkaz a uložit jej do kódu natištěného na samolepce, která se umístí na přilbu. V případě nehody se záchranáři pomocí čtečky QR kódu mohou dozvědět všechny důležité informace, například o alergiích na léky, i když s nimi zrovna nemůže zraněný motorkář komunikovat.

Arai

Top model v nabídce japonské značky Arai představuje zbrusu nový model RX-7 RC se skořepinou z jedenácti pečlivě poskládaných vrstev karbonu. Technologie výroby pochází ze světa Formule, a sílu karbonových vláken násobí konstrukce obvodového umístění pásu. O vysoké kvalitě zpracování tohoto mistrovského kousku svědčí fakt, že výroba jedné skořepiny zabere zkušenému dělníkovi celý pracovní den. To se určitě projeví také na konečné ceně přilby. Zákazníka z opačné cílové skupiny bude asi víc zajímat například druhá generace podstatně dostupnějšího modelu Axcess, která má skořepinu z kvalitního laminátu Super Fibre, rozšířený výhled o 5 mm na každé straně, a vylepšené odvětrání díky novému spoileru. Nejnovějším modelem v nabídce otevřených přileb je pak SZ Urban, rovněž ve sklolaminátové skořepině.

Bell

Tradice téhle firmy sahá tak hluboko do minulosti,  až se o ní při troše nadsázky dá říci, že dala přilbám jméno. Bell ale netěží jenom ze svého legendárního názvu, a pracuje také na nových projektech s využitím moderních technologií. Jedním z nich je integrální sportovní přilba M6. Profil laděný v aerodynamickém tunelu nemá už s prapůvodním půlkulatým tvarem vůbec nic společného a stejně tak novodobé jsou i použité materiály - M6 se dodává ve verzi se sklolaminátovou ale také karbonovou skořepinou. Plexi má rekordní tloušťku 3,2 milimetru a úchytky na odtrhovací fólie, polstrování je kompletně vyjímatelné - prostě závodní přilba se vším všudy.

Givi

Také italská značka GIVI, kterou známe především díky její nabídce zavazadel a dalšího příslušenství pro motocykly, vystavovala v Miláně svoje přilby. Aktuální novinkou víceúčelový model s odnímatelnou bradovou částí, který má dvojí homologaci a smí se legálně používat jako integrální i otevřená přilba. Nový model X.03 tak může podle slov výrobce sloužit po celý rok – a Italové určitě nemají důvod tomuto tvrzení nevěřit, v našem podnebí je ovšem třeba brát jej s patřičnou rezervou. Ale touhu mít s sebou na delší výpravě současně integrálku i vzdušnější jetku zná určitě každý cestovatel, a zdaleka ne všechny vyklápěčky jsou určené pro jízdu se zdviženou bradou.

LS2

Nápaditým způsobem pojatý stánek prezentoval kolekci španělského výrobce pro rok 2012. LS2 jsou kvalitní a atraktivní přilby, které si pro svoji vysokou kvalitu, originální  design a vynikající poměr ceny a užitné hodnoty získávají stále větší popularitu mezi motocyklisty a čtyřkolkáři všech skupin, včetně závodníků a juniorů. Nabídka zahrnuje kompletní škálu modelů - od integrálních, přes odklápěcí a otevřené po krosové. Z materiálů jsou v modelové řadě zastoupeny polykarbonáty, sklolaminátu i karbonová vlákna.

Roof

U francouzských přileb Roof je zdvihací brada typickým prvkem už od nepaměti, ale dávno neplatí, že by funkčnost a bezpečnost musela ustupovat stylu. V nabídce najdete dokonce tři integrální modely, z nichž snad jedině Suzuka trochu vybočuje z charakteristické designové linie, ale Panther ani Daytona v sobě původ nezapřou. Páteř výrobního programu ale stále tvoří typické překlápěčky Boxer, které firma neustále zdokonaluje jak z hlediska bezpečnosti, tak po vzhledové stránce. V Miláně se Boxer představil ve verzi R, která díky dvojité homologaci může posloužit při každodenní jízdě na skútru i na víkendové sportovní vyjížďce.

Shark

Zatímco stánky ostatních výrobců přileb působily velmi vzdušným dojmem, francouzský Shark využil plochu mnohem efektivněji.  Kromě vystavené modelové nabídky v barevných kombinacích pro příští rok  byly na speciálních stoanech připraveny k vyzkoušení bílé prototypy ve všech dostupných velikostech. Na pohyblivých prosklených poličkách  ve stylu ruského kola si pak bylo možné ze všech stran prohlížet zásadní novinku pro příští rok - sportovní model Speed R. Kompozitová přilba na stejné cenové úrovni jako turistický Vision-R je určena pro sportovněji zaměřené jezdce, ale nabízí veškeré komfortní vychytávky jako je integrovaná sluneční clona, nebo system Easy Fit pro pohodlnější použití dioptrických brýlí.
Shark dále vylepšil svojí kolekci o inovovaný model S900, který se nyní lépe přizpůsobí tvaru obličeje díky nafukovacím lícnicím, a představila se take třetí generace multifunkční řady Evoline se sníženou hmotností. Příznivou zprávou je, že nové barvy stávajících modelů přijdou na pulty už v průběhu listopadu, a vánoční logistika se tak výrazně usnadní.


Shoei

Japonská značka Shoei se tentokrát zaměřila na svou univerzální odklápěčku, a populární Multitec nahradila zbrusu novým modelem Neotec. V češtině tenhle cizojazyčný název vyvolává úsměvné asociace, ale usmívat se určitě budete nejen nad označením. Novinka se konečně dočkala vestavěné sluneční clony, větší plexi zase nabídne jezdci lepší výhled do krajiny i kvalitnější přehled o silničním provozu. Vylepšené ovladače ventilací usnadní ovládání v rukavicích, zatímco speciální Vortex generátor sníží turbulence a s nimi spojený aerodynamický hluk na minimum.

Informace o redaktorovi

Petr Poduška - (Odebírat články autora)
Jiří Jevický - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (3x):



TOPlist