yamaha_demo_tour




Repliky přileb světových es

Že přilba na hlavě plní hlavně bezpečnostní funkci, o tom není sebemenších pochyb. Už dávno je pryč doba, kdy bylo „in“ vyrazit do ulic s přilbou navlečenou na ruce nebo pohupující se na řidítkách. Zvláště když se pulty motoshopů prohýbají pod hromadou parádních přileb všech možných tvarů, barev a materiálů a v nabídce nechybí ani repliky helem slavných závodníků.

Každá kategorie motocyklů si žádá své. Motorkář na chopperu se asi těžko bude prohánět ulicemi ve křiklavě žluté replice Valentina Rossiho se sluníčkem a taky málokterý supersportovní nadšenec si při zdolávání svého traťového rekordu narazí otevřenou přilbu s kšiltíkem. Jedno ale platí pro všechny stejně. Helma musí na hlavě perfektně sedět, splňovat předepsané homologace a v neposlední řadě se majiteli líbit. Jakékoliv kompromisy by neměly mít šanci a na přilbě by se rozhodně nemělo šetřit.

Podobně jako při vývoji supersportovních strojů, čerpají inženýři důležité poznatky pro výrobu sériových přileb v boxech závodních okruhů. Obrovská pozornost je věnována jezdcovu bezpečí, pevnosti skořepiny, aerodynamice, hmotnosti, odvětrání a pohodlí. Zpětnou vazbu dostávají vývojáři od špiček motocyklového sportu, jakými jsou třeba Troy Bayliss, Casey Stoner, Noriyuki Haga, Valentino Rossi, nebo Troy Corser. V konečné fázi se ve výkladních skříních obchodů objeví přilba, kterou fanoušek vídá na televizní obrazovce na hlavě svých „race star“ nejprestižnějších motocyklových podniků. Velice často se jedná o stejný typ, jaký je v prodejnách nabízen běžnému zákazníkovi. V některých případech jde o jiný, cenově dostupnější typ, ale ve stejném designu. Ale podívejme se na nabídku jednotlivých značek a vezmeme to tentokrát od konce abecedy.

Suomy

Suomy nabízí závodní repliky jezdců hned v několika různých typech - Extreme, Spec1R a také Vandal. O kvalitách italského výrobce napovídá fakt, že jeho skořepiny používají mistři řídítek Toseland, Bayliss, Biaggi, Capirossi, Bautista, Gadea i Bostrom. Extreme se dá koupit za 15 000 Kč, Spec1R za 11 000 Kč a Vandal můžete mít za 8 000 Kč.

Shoei

Tradice přileb Shoei se datuje od ruku 1958, kdy značku založil Japonec Eltaro Kamata. Dnes se v jeho přilbách prohánějí takoví borci, jako jsou Vermeulen, Kagayama, Elias, Lüthi nebo Locatelli. Mimo jejich repliky nabízí japonský výrobce přilbu v atraktivních barvách Suzuki GSX-R. Nejvyšší řadu reprezentuje typ X-Spirit v cenové relaci kolem 20 000 Kč a hned vedle ní se nachází série XR-1000. Repliku XR-1000 Kagayama pořídíte zhruba za 14 000 Kč.

Shark

Vrcholem této francouzské značky je Hi-Tech řada RSR2. Mezi top jezdce, kteří používají přilby Shark, patří například Corser, Laconi, Muggeridge, Duhamel, ale také dnes již legenda Barros a Foggarty. Jejich repliky ve výrobním programu značky nemůžou chybět. Cena těchto přileb se pohybuje kolem 16 000 Kč. Cenově dostupnější je řada RSI, která nabízí barevné provedení třeba De Puniet nebo Laconi.

Nolan, X-Lite

Pro Italskou značku byl rok 2007 velice úspěšný. Jezdci Casey Stoner a Jorge Lorenzo si v přilbách Nolan a X-Lite vybojovali mistrovské tituly. Zájem o repliky mistra určitě výrazně vzrostl. Další jezdci s logy Nolan a X-Lite světového formátu jsou například Melandri a Pasini. Na své si u těchto značek přijdou milovníci legend motocyklových závodů. Důvodem budou repliky Agostini, Hailwood, Cecotto, Gresini i Lucchinelli. Řadu X-Lite X-801 je možné pořídit okolo 12 500 Kč a Nolan N94 přibližně za 13 500 Kč.

Arai

Fabrika, která určitě patří mezi špičku výrobců motocyklových přileb. Také ona nabízí širokou škálu replik helem motocyklových závodníků. Haga, Pedrosa, Edwards, Walker, Hayden, Nakano, Hopkins nebo legenda Schwantz, můžou spatřit design vlastních helem na hlavách svých fanoušků. Pro repliky jezdců se používá sportovní model RX 7 s cenou kolem 20 000 Kč, ale i sportovně turistický model Astro zhruba za 15 000 Kč.

AGV

AGV má ve své stáji motocyklovou osobnost, která pro firmu znamená „zlatý důl“. Tím není nikdo jiný než několikanásobný mistr světa Valentino Rossi. Jen těžko se dá spočítat, kolik různých barevných kombinací a motivů přileb za svou závodnickou kariéru vystřídal. AGV připravila několik limitovaných sérií s číslem 46. Jednou z nich je přilba s velkým červeným srdcem, která přinesla Valemu štěstí na domácí půdě v Mugellu. Limitovaná série „Valentino´s Heart“ čítá pouhých 2500 kousků a vychází z modelu Ti-Tech. AGV Race series obsahuje tři typy přileb-GP Tech, Ti-Tech a GP Pro.

České barvy

A takto vypadají letošní barvy přileb Jakuba Smrže (Arai), Karla Abraháma (Arai) a Lukáše Peška (AGV).

Informace o redaktorovi

Vláďa Novotný - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist