globalmoto_duben_nolan




Novou motorku s Euro 3 přihlásíte jen do konce roku

Asi pro vás není žádnou novinkou, že od prvního ledna 2017 začne pro motorky natvrdo platit emisní norma Euro 4. Skončí přechodné období, kdy se daly bez problémů přihlásit i motorky splňující starší euro trojku, a nadále to bude možné už jenom s výjimkou ministerstva dopravy. Co to znamená pro zákazníka? Že z jeho čistého techničáku se přes noc může stát kus bezcenného papíru.

Upozorňují na to sami importéři. Jestli máte doma novou motorku s čistým techničákem, a plánujete ji přihlásit až po novém roce, zkontrolujte si zda plní Euro 4. Letos totiž ještě běží přechodné období, kdy starším modelům stačí při registraci do evidence vozidel splnit předchozí normu s číslem 3, a jsou tedy běžně v prodeji. Euro čtyřka je zatím povinná pouze pro novinky uvedené na trh v roce 2016. Od 1. ledna, kdy vstupuje v platnost další stupeň Nařízení rady EU 168/2013, se situace zásadně změní.

Možnost přihlásit motorku s Euro 3 bude sice existovat i nadále, ale za mnohem přísnějších podmínek. Takové motocykly lze registrovat do 31. 12. 2017 pouze v rámci režimu doprodejů. Dovozci tak musí udělat ve skladech inventuru všech neprodaných kusů s euro trojkou a dodat seznam jejich VINů ministerstvu dopravy. A když přijdete po prvním lednu na úřad přihlásit motocykl nevyhovující normě Euro 4, který v seznamu doprodejových výjimek není, máte smůlu. Registrační značku už nejspíš nikdy nedostanete. Toto se týká pouze nových, nikdy nepřihlášených motorek. Pokud tedy motorka už byla jednou v EU zaregistrovaná, není žádný důvod k obavám.

To samé platí i o motorkách bez ABS. Od 1.1.2017 již všechny prvně v EU registrované nové motocykly nad 125 ccm musí mít ABS. Nahlášené motocykly bez ABS bude možné registrovat do 31.12.2017 pouze v rámci režimu doprodejů, stejně jako motorky s Euro 3. Některé modely, kterých by se to mohlo týkat, najdete v tomto článku.

U motorek koupených v síti autorizovaných dealerů je dost pravděpodobné, že vás prodejce na případná rizika s přihlášením sám upozorní. Například české zastoupení Hondy v tomto smyslu informovalo všechny svoje obchodní partnery, a zároveň si vyžádalo seznam neprodaných skladových motocyklů, aby je mohlo s koncem roku ministerstvo převést do režimu doprodej. Pokud však pořídíte novou motorku s Euro 3 ze zahraničí od tzv. šedého dovozce, od ledna už ji jako první majitel na značky nejspíš nedostanete.     

Jestli tedy s přihlášením fungl nové motorky čekáte z nějakého důvodu na příští rok, podívejte se radši co se píše ve vašem technického průkazu. Pokud v kolonce 17 najdete číslo směrnice 134/2014, máte jistotu že splňuje Euro 4 a přihlásíte ji bez problémů i příští rok. Čísla směrnic začínající starším letopočtem, jako například 2006/120B, 2009/108C nebo 2013/60C, naopak značí normu Euro 3. A to znamená - stejně jako když v kolonce 55 u ABS najdete slovo NE - zajít na registr vozidel raději ještě před vánocemi, nebo nejpozději do konce roku. Doporučujeme ověřit si včas úřední hodiny mezi svátky.

Informace o redaktorovi

Petr Poduška - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (25x):



TOPlist