globalmoto_duben_nolan




Kurz první pomoci - VI. díl

Už se vám určitě stalo ať na chatě, doma nebo na dovolené, že jste potřebovali akutně nějaký lék a neměli jste ho, nebo jste nevěděli jaký použít pro zmírnění bolesti a následné ošetření. Podíváme se, co by nemělo chybět v lékárničce, jak domácí, tak i cestovní, a které léky na co používat.

Kapitoly článku

Běžné a méně závažné zdravotní obtíže a stavy, nejčastěji teploty, lehké infekce dýchacích cest, zažívací obtíže, alergické reakce, drobná poranění a bolesti, lze obvykle zvládnout samoléčbou. Přípravky pro tyto účely by se měli stát součástí základního vybavení lékárničky domácí, chalupářské i cestovní.
Náš tip

Chcete-li získat praktické zkušenosti s poskytnutím první pomoci při nehodě, navštivte sobotu 26.6. Kurz první pomoci III. pořádaný firmou Dorso v Dolních Břežanech u Prahy.

Domácí lékárnička by měla obsahovat především ty léky, které se užívají při nejčastějších obtížích, dále prostředky pro první pomoc při úrazech a rovněž léky dle osobních potřeb jednotlivých členů domácnosti. Lékárničku je vhodné umístit v domácnosti tak, aby byla vždy po ruce, ale přitom zůstala nedostupná malým dětem. Měla by být přehledná a pravidelně kontrolována.

Léky z domácí lékárničky obvykle rychle zmírní příznaky onemocnění a většinou umožní vyhnout se návštěvě u lékaře. 
Samoléčba je bezpečná, pokud se řídíte následujícími pravidly:
- příznak, který nereaguje na běžnou léčbu, konzultujte s lékařem (např: déletrvající chrapot, krvácení z konečníku)
- i volně prodejné léky mohou mít nežádoucí účinky (např: léky proti bolestem kloubů u osob s vředovou chorobou žaludku, protialergické léky mohou snižovat pozornost u řidičů, léky proti průjmu mohou vést k zácpě apod.)
- i volně prodejným lékem je možné se předávkovat, proto je vždy nezbytně nutné pročíst si pozorně příbalový leták
- ne všechny léky určené dospělým jsou vhodné i pro děti. Potřebné informace naleznete rovněž v přívalovém letáku.
- vyhněte se nevhodným kombinacím léků (např: léky kašel tlumící a léky podporující vykašlávání, kombinace léků proti bolesti kloubů apod.)

K základnímu vybavení domácí lékárničky patří především přípravky pro první pomoc při úrazech a poranění. Většinou stačí použít dezinfekční přípravky Peroxid Vodíku 3% COO-  roztok k  prevenci zánětlivých komplikací. Je užitečné mít doma přípravky ve formě roztoku, které jsou vhodné v rámci první pomoci při běžných úrazech. 

K častým úrazům patří též popáleniny. Nejedná-li se o skutečně vážné poranění, stačí popálené místo zchladit studenou vodou a následně přikládat obklady ze studeného černého čaje. Hojení urychlí rovněž speciální přípravky na popáleniny. Flamigel -  hydrokoloidní gel

Do výbavy domácí lékárničky je vhodné pořídit si praktické pomůcky, které využijeme při poskytování první pomoci. Jsou to především pinzeta, nůžky, spínací špendlík, lupa (na klíšťata, třísky atd.) a rouška vhodná pro dýchání z plic do plic. Každou i drobnou ránu je vhodné po dezinfekci zakrýt náplastí, aby nedošlo k jejímu infikování. Rozsáhlejší poranění překryjeme obvazem nebo sterilní gázou

Vznikne-li následkem úrazu výron do podkoží nebo mezisvalový prostor, úlevu od bolesti a urychlení vstřebávání nevzhledné modřiny poskytnou léky na pohmožděniny Dolobene - gel ve formě gelu či mastí. 

Ošetření pak dokončíme vázáním postiženého místa elastickým obinadlem nebo končetinu umístíme na trojcípý šátek. Rozsáhlejší krvácení z končetinových tepen můžeme zastavit škrtícím obinadlem, umístěném mezi ranou a srdcem, maximálně však na 20-30 minut, do vyhledání lékaře.

Úlevu od bolesti, která provází zranění či proces hojení, přinesou léky proti bolesti.Panadol Extra - tablety Užít je můžete i u bolesti zad, které jsou podmíněny vlivem sedavého zaměstnání a nedostatkem pohybu.

K obvyklým zdravotním obtížím, kterým se nikdo z nás čas od času nevyhne, patří různá virová onemocnění nejčastěji nachlazení a chřipka. Virózy jsou provázeny teplotami, bolestmi kloubů, svalů, hlavy či krku. Pro tyto případy je ve vybavení domácí lékárničky nezbytný nejen teploměr, ale také léky proti teplotě a bolesti. Panadol - 10 tablet

Při výskytu více příznaků najednou lze užívat kombinované léky proti nachlazení. Coldrex horký nápoj - prášek v sáčku Průvodním jevem běžného nachlazení virového původu je rýma a ucpaný nos. Při léčbě rýmy provázející nachlazení či alergii většinou postačí místní léčba za použití léků proti rýmě, Muconasal plus - nosní sprej která zmírní otok nosní sliznice a zajistí volná nosní průchod. 

Neustoupí-li příznak rýmy z nachlazení ani po týdnu, vyhledejte lékaře. Začátek běžného nachlazení se často ohlašuje bolestí v krku, která může, ale nemusí provázet polykání, což znesnadňuje jek příjem tekutin, tak pevné stravy. Tento nepříjemný příznak lze omezit, někdy i zcela odstranit, užíváním léku proti bolesti v krku. Bioparox - sprej Běžným projevem nachlazení je nezřídka i kašel. Příčina může být infekční (nejčastěji virová), anebo neinfekční (alergie, astma). Domácí lékárničku je vhodné vybavit jednak léky na tlumení kašle, které se podávají při dráždivém suchém kašli, a jednak léky na odkašlávání, Mucosolvan - sirup změní-li se kašel na vlhký. 

Nepříjemným a nikoli ojedinělým problémem způsobeným většinou dietní chybou je průjmové onemocnění. Při průjmu dochází k častému vyprazdňování řídké stolice, což vede k rychlému odvodnění organismu. Je proto nezbytné zajistit tělu dostatečný přísun tekutin (nejvhodnější je tmavý oslazený čaj). Při průjmu pomáhají léky proti průjmu. Hylak Forte - roztok 

Při návratu z míst s nízkým hygienickým standardem, nejen v zahraničí, může být příčinou průjmu infekce. Vysoká horečka, příměs hlenu nebo krve ve stolici, intenzivní bolest břicha, průjem neustupující ani po třech dnech podávaní uvedených léků nebo provázený opakovaným zvracením jsou důvody k vyhledávání lékařské pomoci. Žízeň, neklid, vyčerpanost, nápadná únava, závratě, svalové křeče, snížené množství moči u dospělých a neklid nebo naopak spavost u dětí mohou znamenat již pokročilou ztrátu tekutin a vyžadují lékařskou péči.
Naopak při zácpě zajistí úlevu léky proti zácpě, Regulax Pikosulfát - kapky které by rovněž neměly v domácí lékárničce chybět. Přetrvávající zácpa nebo neustupující bolesti břicha jsou však důvodem pro vyhledání lékaře. 

Častým následkem nestřídmého jídla a pití bývá nadýmání. Od těchto potíží vám pomohou léky proti nadýmáníEspumisan - měkké tobolky které snižují obsah plynů ve střevech. Nadýmání, které se opakuje, i když si nejsme vědomi chyby ve stravování, a je provázeno dalšími příznaky poruchy trávení, či se naopak objevuje náhle a je provázeno neustupujícími bolestmi břicha, je třeba konzultovat s lékařem.

Při drobném poranění očí či zánětu spojivek dobře poslouží oční kapky nebo např, borová voda k výplachu oči. Řadě lidí se nevyhýbají rozličné kožní problémy. 

Někteří lidé trpí v ročních obdobích s extrémními teplotami častými opary, v domácí lékárničce by proto neměly chybět léky na opary. Zovirax - krém Jestliže je přípravek aplikován již při prvním svědění a náznaku otoku v místě budoucího puchýřku, lze dokonce vznik oparu předejít. 

Dále se může hodit lék na kožní plísně. Imazol Plus - krém Častého použití hlavně ve studenějších měsících se dostane lékům na suchou nebo ekzematickou kůži. Excipial U Lipolotio - emulze Na odstranění šupin velmi suché pokožky a na změkčení tvrdé kůže (ruce, paty) jsou vhodné léky na suchou šupinatou a zhrublou kůži. Kerasal - mast

Při akutních zánětlivých projevech dásní nebo jejich nepříjemnému krvácení pomohou antibakteriální přípravky proti zánětům dásní. Corsodyl - roztok

Máte-li další zdravotní problémy, které vyžadují pravidelné či epizodické užívání léků, neměli byste na ně při vybavování domácí lékárničky zapomenout. Lékárničku si tak můžete ještě zásobit například volně prodejnými léky na zlepšení činnosti žlučníku, či léky na žilní problémy. Cholestil - tablety 

Neměl by chybět ani protialergický lék k celkovému užitíCetirizin-ratiopharm - 7 tablet, Loratadin-ratiopharm - 7 tablet


Po konzultaci s lékařem je vhodné domácí lékárničku doplnit ještě o další přípravky, které slouží osobní potřebě jednotlivých členů rodiny a jsou většinou na lékařský předpis. Nejčastěji se jedná o léky při zhoršení příznaků základního onemocnění pro astmatiky, kardiaky, epileptiky nebo diabetiky.

Závěrem tři praktické rady pro ty, kteří se rozhodli vybavit si domácí lékárničku.
1. Sepište si seznam léků, které máte v lékárničce, a poznačte si u nich datum spotřeby. Dvakrát ročně vybavení lékárničky zkontrolujte. Nevyhazujte krabičku ani příbalový leták, aby jste věděli na co lze lék použít a jeho dávkování.
2. Léky uvedené výše, lze zaměnit od jiných výrobců se stejnými účinky nebo podobnými.
3. Na viditelné místo v lékárničce umístěte telefonní číslo pro přivolání Rychlé záhranné pomoci 155

Informace o redaktorovi

Jakub Janata - (Odebírat články autora)
TZ - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (7x):



TOPlist