yamaha_demo_tour




Jaké oblečení na motorku?

Jednodílnou kombinézu nebo kalhoty a bundu? Tuhle otázku řeší většinou ti z Vás, kteří se chystají koupit nějaké oblečení na motocykl. Oboje má svoje výhody, a tak je i oboje vhodnější pro něco jiného.

Jednodílná kombinéza:

Je ušita z hovězí kůže, strečové (pružné) látky a podšívky. Některé kombinézy mají na zádech tzv. hrb. Ten má dva významy: zlepšuje obtékání proudu vzduchu okolo helmy při vysokých rychlostech a zároveň slouží jako ochrana krční páteře při pádu. Je vhodná především na ježdění po okruzích nebo pro silniční motocykly. Jestliže uvažujete tímto směrem a chystáte se kombinézu koupit, je dobré mít na paměti: Kombinéza Vám musí dobře padnout, udělejte dřep a předkloňte se - v této poloze sedíte na Vaší motorce. Musíte mít dostatečně volné ruce, při předklonu nesmíte přemáhat pružnost kůže a ještě musíte mít na zádech místo pro chránič zad. Ten se prodává většinou samostatně, není všitý do kombinézy, stojí od 3 000,- do 5 000,- Kč. Kombinéza musí mít co nejvíce všitých plastových chráničů, v racingovém provedení to je: chránič předloktí, lokte a ramene, v dolní části to je chránič holeně a kolene. Pod kolenem je našitý suchý zip na připevnění vyměnitelných sliderů. V oblasti hýždí a boků je kůže zesílena a bývá všitá silonová výstelka v místech ohybů (loket). V místě kolena a bederní páteře bývá našita strečová látka pro usnadnění pohybu. Některé kombinézy mají různé perforace, sloužící k větrání. Kombinézy můžete koupit od 15 000,- do 40 000,- podle značky a kvality, Dainese Titanium vyjde na 50 000,-.

Kalhoty a bundu:

Volí ti z vás, kteří běžně jezdíte po silnici a chcete být dobře a bezpečně oblečeni. Pro bundu i kalhoty platí to samé co pro kombinézu: čím víc chráničů, tím lépe. Prodávají se kombinézy, které jsou v pasu na zip a potom lze bundu i kalhoty nosit odděleně. Bundy na enduro jsou z různých nepromokavých materiálů, s různými variantami chráničů a kapes. Na bika zásadně usedneme v kožené sportovní bundě na zip s chráničem lokte a ramene. Rukáv si zapneme na zip a přes něj natáhneme rukavici. Bunda by měla být dostatečně dlouhá, aby nám nefoukalo na záda. Bunda na chopper je většinou z černé kůže, čím méně chráničů, tím více třásní, zipů a nášivek. Bunda na enduro se dá pořídit do 5 000,-Kč, na bika 5 000,- ale i 15 000,-Kč,na choperu si pojezdíme s třásničkama za 7 000,- až 12 000,- Kč. Vše záleží na kvalitě kůže-většinou hovězí a kolik má bunda protektorů.

K bundě volíme odpovídající kalhoty, pro různé účely z různých materiálů. Dlouhé kožené kalhoty dole na zip do vysokých silničních bot s chráničem kolene a holeně pořídíme od 8 000,- do 12 000,- Kč. Nepromokavé na enduro z Goretexu a kombinací silonových látek kolem 4 000,- až 5 000,-, černé chopprácké kolem 8 000,- Kč Když už si pořídíme takovouhle nějakou ne příliš levnou věc, měli by jsme se o ní dobře starat, aby co nedéle sloužila. Nikdy!!! nepereme kožené věci v pračce, tím z nich dostaneme všechny ochranné látky a kůže ztvrdne. Na kožené výrobky je množství emulzí z lanolinových olejů a různých vosků. Osvědčený a velmi účinný je cleaner a protection kit, od Dainese obsahuje čisticí a ochrannou emulzi. Textilní nepromokavé látky po vyprání impregnujeme např. sprayem Aqua stop od KIVI.

A jedna rada na závěr:

Jezdit můžete klidně v tílku a trenýrkách, ale padat v té nejlepší helmě, dobrých rukavicích a botách, a zásadně v koženém oblečení (mluvím o jízdě po silnici). Co nejmíň pádů a odřenin nám všem přeje Albi.

Informace o redaktorovi

Jarda Ducháček - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (14x):



TOPlist