globalmoto_duben_nolan




Jak si natočit jízdu na mašině

Jednou jsem si při brouzdání na netu stáhnul video z jízdy na Blackbirdu po dálnici rychlostí 300 km/h. Hned mě napadlo, jestli bych si taky nemohl za jízdy něco natočit. V té době jsem byl majitelem Yamahy XJ600 a po pár měsících jsem koupil i kameru, ale jak ji přidělat?

Pro začátek jsem to vyřešil jednoduše, na nádrž tankbágl, do něj krabici z tuhýho papíru, do ní přesně zapasovat kameru a zbytek tankbáglu vyložit hadrama a novinama. Dneska už je to k smíchu, ale tenkrát jsem měl hroznou radost, že tam je vůbec něco vidět. Problémy byly se zvukem – pořád mi chrastily zipy, do kterých byl skřípnutý objektiv. Proto jsem na kameru napojil externí mikrofon, který jsem vytáhl pod sedačku (kvůli zvuku výfuku). Nakonec tam stejně bylo víc slyšet chrastění řetězu a vrzání sedačky, tak jsem tam dal muziku. Obraz se taky trochu klepal, hlavně na hrbatější silnici. Viděl jsem taky lepit kameru k nádrži izolačkou. Funguje to, ale uznáte, že to není to pravé.
Sledoval jsem i záznamy z kamery na helmě (Fastbikes), na sedačce spolujezdce mířící dozadu (u sport. mašin s krytem sedla spolujezdce by to neměl být problém) a taky na boční kapotě kousek nad zemí (doporučuju zkusit si jestli v náklonu nebudete dřít kamerou o zem...) No a kde všude měl kamery Ghostrider nebo kam dávají kamery při závodech MotoGP víte sami... Použití spolujezdce místo držáku se moc neosvědčilo. Obraz se pořád dost klepe, není vidět rychlost, otáčky a zvuk je k ničemu. Sice stranu může při jízdě ve skupině při předjíždění natáčet ostatní, ale pokud si chci natočit svojí oblíbenou trasu, je to nejlepší z nádrže. Jsem rád že jsem se cca po roce konečně dokopal k nafocení držáku, vytahání fotek z filmů a sepsání textu, který snad možná někomu poslouží jako inspirace.


Další rok proběhla výměna XJ za Yamahu FZR600. Náhodou se mi podařilo sehnat od kamaráda přísavky a bylo to. Pomocí přísavek a stavebnice Merkur, věrného to průvodce dětstvím, jsem si postavil držák. Původ přísavek neznám, kolíbka, ve které drží kamera, pochází ze stativu. Nakonec jsem držák přestříkal, protože původní červená a modrá „Merkur“ na nádrži moc svítily.




Bál jsem se, jak budou držet přísavky, ale drží jako čert! Na rovné nádrži chytnou skvěle a vzhledem k tomu, že předek kamery krylo plexi, je i slušný zvuk (až na pár rušivých turbulencí). Pro jistotu jsem kameru k držáku upevnil popruhem a celý to ještě chytil za rám. Co se týče obrazu, vůbec se neklepe, a ačkoliv po zadním ani po předním nejezdím, myslím, že by to taky v pohodě šlo natáčet. Čím lehčí kamera, tím líp. V dnešní době asi už jedině digitální, ale kdo nechce video stříhat na počítači, může použít i starý analog. Aspoň budou při případném pádu menší škody :-)


Od loňska jezdím na Fazeru 600 a u držáku stačilo jen lehce poupravit krajní přísavky a výšku. Vzhledem ke vzpřímenější pozici ani kamera tolik nevadí při řízení.
Za jízdy je jediná nevýhoda a to nemožnost při vyšších rychlostech zalehnout za plexi. Ale i tak se dá jezdit celkem slušně, např. na okruhu (vyzkoušeno). Na mašině bez plexi, kde není kamera krytá, by to asi chtělo přelepit mikrofon izolačkou (nevím co udělá proud vzduchu při vyšší rychlosti mikrofonům) a možná by to chtělo i nějakou ochranu objektivu (kamínky, mouchy).


Z fotek je vidět, jak je držák jednoduchý a můžu potvrdit že funguje skvěle. Video #1
Z Mariánských Lázní do Bečova nad Teplou. Video #2
Mezi obcemi Planá u Mar. Lázní a Lestkov. Video #3
Yamaha den Most 2003.

Informace o redaktorovi

Jarda Ducháček - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (4x):



TOPlist